Naslovnica / ŠPORT / Kamniški triatlonec Jan Škrjanc odhaja na Olimpijske igre mladih v Argentino

Kamniški triatlonec Jan Škrjanc odhaja na Olimpijske igre mladih v Argentino

Jan Škrjanc, 17-letni perspektivni triatlonec iz Kamnika, član Triatlonskega kluba Trisport, se je julija uspešno kvalificiral za olimpijske igre mladih. V petek se je kot član mladinske olimpijske reprezentance, predstavil na večernem dobrodelnem dogodku v okviru Olimpijskega festivala na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki ga je organiziral Olimpijski komite Slovenije.  

Olimpijske igre mladih v Buenos Airesu v Argentini se bodo s slavnostno otvoritvijo pričele 6. oktobra in zaključile 18. oktobra. Kot poudarja na spletni strani OKS : »Olimpijske igre mladih predstavljajo mladim športnikom enega izmed prvih večjih korakov na svoji športni poti in z udeležbo postajajo del olimpijskega gibanja.« Jan je prvi moški triatlonec iz Slovenije, ki danes iz Brnika odhaja skupaj z ostalimi člani mladinske olimpijske reprezentance in spremljevalci na tovrstno športno prireditev.

Triatlonska tekma na olimpijskih igrah bo Janova zadnja tekma letošnje triatlonske sezone. Udeležba na olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu v Argentini, kamor se je Jan uspešno kvalificiral julija na tekmi v Banyoles v Španiji, je vrhunec uspešne sezone. Letošnjo triatlonsko sezono je namreč Jan pričel odlično. Z nastopi v prvih mesecih sezone v  Italiji in doma  je pokazal, da je vrhunsko pripravljen.

 

V prvi polovici triatlonske sezone je osvojil naslov državnega prvaka v dualonu, akvatlonu in triatlonu v svoji kategoriji. Uspešno je nastopal v Evropskem pokalu za mladince in s 6. mestom v Dnipro v Ukrajini in s 15.mesto v Kitzbühelu v Avstriji v močni konkurenci osvojil prve letošnje točke. Z nastopi doma je zelo zgodaj potrdil svojo odlično pripravljenost in osvojil prvo mesto za Slovenski super pokal že s tekmo v Kočevju.

V drugi polovici sezone se je uspešno kvalificiral na Olimpijske igre mladih v Banyoles v Španiji. V svojem prvem nastopu na Evropskem prvenstvu za mladince v  Tartu v Estoniji je uspešno osvojil slot za Slovenijo za Svetovno prvenstvo v Avstraliji. Odlično je nadaljeval na tekmovanju za Evropski pokal za mladince in v Rigi v Latviji ponovno osvojil 6. mesto. Drugo polovico avgusta je v okviru sodelovanja Triatlonske zveze Slovenije z European Triatlon Union (ETU) preživel v Grčiji na Development kampu. Ob zaključku kampa se je udeležil še Evropskega festivala v triatlonu za mlajše mladince v Loutraki v Grčiji. V septembru je nastopil še na dveh tekmah okviru ETU tekmovanj in sicer za Evropski pokal za mladince v Zagrebu na Hrvaškem ter na Balkanskem prvenstvu na Ohridu v Makedoniji. Tam je le še potrdil, da je ta trenutek najboljši slovenski mladinec ter zaključil letošnje tekme za Evropski pokal za mladince na skupnem končnem 8. mestu in s tem potrdil status perspektivnega športnika za nadaljnje dve leti.

 

Jan za triatlonsko tekmo na Olimpijskih igrah mladih, ki se bo odvijala 8. oktobra, napoveduje svoj običajen pristop, ki se mu je skozi letošnjo sezono obrestoval: od sebe bo dal svoj maksimum.  Po individualni tekmi v triatlonu ga na igrah mladih čaka še mednarodna mešana štafeta v triatlonu štiri dni kasneje. Potem pa sledi zaslužen počitek pred pripravami na novo triatlonsko sezono pod vodstvom trenerjev Klemna Laurenčaka in Grege Zoreta.

Janovo športno pot lahko spremljate na Facebook strani, preko instagram profila ali na spletni strani skrjanc.si

Monika Povšič

X