Naslovnica / Pavliha / Karantena na Zikovi: Do preklica se izogibajte Zikove ulice in njenih prebivalcev

Karantena na Zikovi: Do preklica se izogibajte Zikove ulice in njenih prebivalcev

Oddelek za zdravstveno varstvo in dobro počutje občank in občanov občine Kamnik obvešča, da je do preklica odsvetovano gibanje po Zikovi ulici in druženje s tamkajšnjimi prebivalci.

Spričo zaskrbljujočih novic Svetovne zdravstvene organizacije o vse hitrejšem virusu Zika je Oddelek za zdravstveno varstvo in dobro počutje občank in občanov občine Kamnik sprejel sklep, da se na Zikovi ulici v Kamniku uvede blažja oblika karantene, vsem občanom in občankam pa izda priporočilo, da se do preklica izogibajo Zikove ulice in njenih prebivalcev, saj bi utegnili biti prenašalci omenjenega virusa.

Kot je moč razbrati iz trenutno dostopnih podatkov, prebivalci Zikove ulice niso posebej ogroženi, saj so, kot vse kaže, na virus imuni, vseeno pa nastopajo v vlogi prenašalcev virusa, ki bistveno vpliva na razvoj plodu. Se pa kamniški Zika virus nekoliko razlikuje od tistega v Braziliji, zaradi česar strokovnjaki predvidevajo, da je virus v Kamniku mutiral.

Po prvih dognanjih naj bi bili prenašalci zgolj moški, medtem ko se pri ženskah kažejo zgolj sindromi. V zadnjem času je bilo namreč uradno zabeleženih nekaj primerov, da so občanke, ki so bile v tesnejših stikih s posamezniki z Zikove, pomoč poiskale v zdravstvenem domu, saj so začele močno zatekati v predelu pasu in trebuha. Oteklina, ki se je s časom le še stopnjevala, je v večini zabeleženih primerov, nekako po devetih mesecih, sicer izginila, vendar so pacientke še lep čas priklenjene na vozičke, s posledicami pika z Zikove oz. pika na Zikovi, pa se bodo morale ubadati še najmanj kakih 25 let.

Prosimo, da opozorila jemljete resno, vsem občankam pa pri morebitnem druženju z moškimi prebivalci Zikove svetujemo veliko mero previdnosti.