Naslovnica / POUDARJENO / Kdaj bodo odpravljene posledice junijskih poplav v Motniku

Kdaj bodo odpravljene posledice junijskih poplav v Motniku

Motnik je hudo neurje s poplavami prizadelo že junija oziroma slaba dva meseca pred avgustovsko ujmo, vendar se sanacija poškodovane infrastrukture očitno sploh še ni začela.

Občinska svetnica Nina Semprimožnik je občinski upravi Občine Kamnik zastavila svetniško vprašanje, ki se nanaša na odpravljanje posledic junijskih poplav na območju Motnika.

Nina Semprimožnik (LSU): Krajevno skupnost Motnik je v začetku junija prizadelo močno neurje s poplavami. Poškodovanih je bilo več lokalnih cest, katera so se delno sanirala, predvsem, da se je zagotovila prevoznost. Ni pa se izvedla dokončna sanacija, kot je asfaltiranje, ureditev prepustov itd. Župan g. Matej Slapar je na izredni seji poudaril, da se bo območje Motnika saniralo istočasno kot ostala v neurju in poplavah poškodovana območja v Občini Kamnik. Zavedamo se, da je bilo potrebno najprej zagotoviti normalno življenje na poškodovanih območjih, vseeno pa moramo imeti potrebne informacije, da jih lahko posredujemo krajanom.

Zanima me kdaj lahko pričakujemo izvedbo za naslednje zadeve:

  1. Asfaltiranje ceste Motnik- Zg. Motnik cca 100 m uničene v poplavah
  2. Ureditev prepusta na cesti Motnik – Bela
  3. Asfaltiranje ceste Belski graben cca 100m2
  4. Postavitev zaščitne ograje na pobočju Motniškega gradu
  5. Uredite in položitev cevi od igrišča do potoka Motnišnica
  6. Popravilo ceste Zajasovnik – Mala Ravan (od križišča naprej)

Zanima me tudi, kako je z povračilom škode krajanom, ki so imeli poškodovane stanovanjske hiše, delavnice in ostale objekte. Kot zatrjujejo so škodo prijavili preko spleta vendar še  niso prijeli nobenega odgovora.

Zanimivo je, da je odgovore na vprašanja, ki so naslovljena na kamniško občinsko upravo, podal kar Tomaž Zabavnik, domala novopečeni oziroma, bolje rečeno, politično imenovan poveljnik Civilne zaščite občine Kamnik, ki ga je župan Matej Slapar na omenjeno mesto imenoval potem, ko so mu, kot nekdanjemu predsedniku Gasilske zveze Kamnik, podporo odrekli gasilci, čeprav sanacija škode na komunalni infrastrukturi zagotovo ni v pristojnosti Civilne zaščite, ampak občinske uprave.

V odgovoru, v katerem pravsaprav sploh ne podaja konkretnih informacij na zastavljena vprašanja, pa Zabavnik, navaja pretežno izgovore, zakaj se sanacija škode, ki je nastala precej pred avgustovsko ujmo, v bistvu sploh še ni začela:

“Vse od katastrofalne ujme, ki se je zgodila v mesecu avgustu, se Občina Kamnik nepretrgoma zavzema, da bi zagotovila čim bolj normalno življenje vsem občankam in občanom občine Kamnik. Dogodki, ki se dogajajo v zadnjem času, stalno narekujejo hud in intenziven tempo, ki mu moramo slediti, saj bi ob opustitvi preventivnih ukrepov prišlo ponovno do katastrofalnih poplav in škode. Vse razpoložljive sile se stalno ukvarjajo z izvedbo preventivnih ukrepov in nujnimi sanacijskimi deli, s katerimi želimo preprečiti najhujše in omogočiti krajankam in krajanom občine Kamnik, ki so še vedno izseljeni, varno vrnitev na svoje domove. Ker je bila razsežnost poplav v občini Kamnik in dogodkov, ki se dogajajo v zadnjem času zaradi obilnih padavin, zelo velika, je potrebno za kvalitetno sanacijo pridobiti tudi primerne strokovnjake. Ti bodo izdelali ustrezne načrte sanacije, ki bodo predstavljali trajno rešitev in onemogočili, da bi do škode v takšnem obsegu ponovno prišlo. Strokovnjakov v celotni Sloveniji primanjkuje. Občina Kamnik si intenzivno prizadeva in išče ustrezen kader, da bi se izdelalo čim več projektov in pričelo s sanacijami. Projekti sanacij so pogoj za črpanje sredstev s strani države, prav tako mora načrt pregledati in potrditi državna tehnična pisarna. Prioritetno se izdelujejo projekti za sanacijo plazov na lokacijah, kjer prebivalci zaradi nevarnosti še vedno ne morejo živeti v svojih domovih, ker so evakuirani. Prav tako se izdelujejo projekti na infrastrukturi, da se omogoči čim boljša dostopnost, saj nekateri odseki cest še vedno niso prevozni. Temu bo sledila izdelava projektov in samih sanacij glede na prioritete, seveda s predhodno odobritvijo državne tehnične pisarne.

Prijava škode za neurje s poplavami v Motniku je bila izvedena predhodno, v kolikor bi država aktivirala ustrezne mehanizme. Ker ocenjena škoda v celotni Sloveniji ni dosegla zahtevanega praga, za poplave v Motniku ni bilo aktiviranega državnega načrta in mehanizma, kot je bilo to v primeru avgustovskih poplav.

Kot je bilo že zagotovljeno, se bo saniralo tudi območje Motnika, vendar prosimo za strpnost in razumevanje, saj se trenutno še vedno izvajajo najnujnejša dela in preventivni ukrepi, ki preprečujejo poslabšanje stanja.

Kar zadeva postavitev zaščitne ograje na pobočju Motniškega gradu, so bile v avgustu odstranjene zaščitne bale s senom in postavljena kovinska zaščitna ograja na samem vznožju Motniškega gradu. Ta preprečuje, da bi se lahko kamni nevarno približali infrastrukturi in objektom. Ob zadnjih večjih nalivih ni bilo zaznati večjih podorov kamenja s pobočja. Sanacija pobočja se bo pričela takoj, ko bo na voljo dovolj sredstev in bodo za to izdelani projekti same sanacije.”

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve