Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Kje (in koliko) se v občini Kamnik urejajo ceste
Foto: Občina Kamnik

Kje (in koliko) se v občini Kamnik urejajo ceste

Ker se med nekaterimi prebivalci Kamnika porajajo pomisleki, da urejanje cest v mestu nesorazmerno trpi na račun urejanja cest na podeželju, je občinski svetnik Edis Rujović (LDP), občinski upravi občine Kamnik zastavil vprašanje o tem, koliko metrov lokalnih cest je bilo v letošnjem letu rekonstruitrano v mestnem jedru in koliko izven mestnega jedra oz. izven urbanega dela Kamnika.

Edis Rujović (LDP):  Kot je razvidno iz obvestil za javnost je Občina Kamnik v zadnjem letu precej sredstev in pozornosti namenila asfaltiranju in urejanju makadamskih cest. Prav tako je moč zaznati, vse večja vlagajanja v t.i. lokalne ceste na podeželju.

Zato v imenu občank in občanov na tem mestu sprašujem, koliko metrov lokalnih cest je bilo rekonstruitrano v mestnem jedru ter koliko metrov lokalanih cest je bilo na drugi strani rekonstruiranih oz. adaptiranih izven mestnega jedra oz. izven urbanega dela Kamnika, v zadnjem letu?

Vsled občutnega nesorazmerja na področju vlaganja in izvedbe v prenovo lokalnih cest med t.i. urbanim delom mesta in podeželjem na tem mestu dajem v imenu občank in občanov svetniško pobudo za nadaljevanje celostnega urejanja mestnega jedra in sicer ureditev Medvedove ulice z nadaljevanjem na Tunjiško cesto.

Odgovor v imenu občinske uprave je pripravil Luka SVETEC, višji svetovalec za pospeševanje gospodarskega razvoja (nadomeščanje vodje Oddelka za gospodarske dejavnosti, gospodarske javne
službe in finance):

Ko bodo zaključena vsa dela v sklopu asfaltiranja makadamov in investicijske obnove asfaltnih cest v letu 2021, bodo ta dela predstavljala približno 5,5 kilometrov javnih poti in lokalnih cest.

V Krajevni skupnosti Kamnik Center sta bili izvedeni dve rekonstrukciji. V sklopu obnove vodovoda in kanalizacije v naselju Žale se je obnovilo 200 metrov ceste, na Ekslerjevi ulici pa se je preplastilo 100 metrov cestišča v sklopu sočasnih del z Adriaplinom. Skupno se je v Krajevni skupnosti Kamnik Center obnovilo 300 metrov cest.

Ceste so se v občini Kamnik obnavljale še v naslednjih krajevnih skupnostih:

Podgorje 2 odseka v skupni dolžini 320 metrov,
Nevlje – v sklopu varnih poti in sočasnih del 480 metrov,

Godič 3 odseki v skupni dolžini 850 metrov,

Tunjice 3 odseki v skupni dolžini 500 metrov,

Šmarca v dolžini 120 metrov,

Črna pri Kamniku 2 odseka v skupni dolžini 320 metrov,

Zgornji Tuhinj 2 odseka v skupni dolžini 800 metrov,

Špitalič 2 odseka v skupni dolžini 400 metrov,

Motnik v dolžini 200 metrov,

Šmartno v Tuhinju v dolžini 140 metrov,

Pšajnovica 2 odseka v skupni dolžini 620 metrov,

Novi trg v dolžini 100 metrov in

Kamniška Bistrica v dolžini 400 metrov.

V letu 2021 se je v občini Kamnik torej asfaltiralo v 14 krajevnih skupnostih. Dolžina cestnih
odsekov asfaltiranja pa je bila med 120 metri in 850 metri.

V občinski upravi si prizadevamo, da bi s preplastitvami makadamskih odsekov javnih poti in lokalnih cest zmanjšali stroške vzdrževanja leteh. Z opravljenimi preplastitvami tako ne izboljšujemo zgolj kvalitete bivanja prebivalcev, ampak tudi znižujemo sredstva, potrebna za vzdrževanje. V trenutni situaciji se nam pogosto dogaja, da s sredstvi, ki so nam na voljo v okviru postavke za vzdrževanje lokalnih cest in javnih poti, zgolj zagotavljamo najnujnejšo prevoznost cest. Z znižanjem stroškov vzdrževanja bomo lahko v prihodnje več vlagali v izboljšanje cestnega omrežja z vidika udobja vožnje na celotnem območju občine Kamnik.

Kar zadeva ureditve Tunjiške ceste in Medvedove ulice, je v predlogu Odloka o proračunu Občine Kamnik za leto 2022 načrtovanih 20.000 € za projektno dokumentacijo, pričetek del pa je predviden v letu 2023, zato je v predlogu Odloka o proračunu Občine Kamnik za leto 2023 načrtovanih 250.000 €.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve