Naslovnica / NOVICE / Kmetija, da te zvija – maškare iz Stranj

Kmetija, da te zvija – maškare iz Stranj

Nekdaj je v naših krajih domala vsak zaselek v okolici Kamnika pripravil svoj pustni voz, ki se je na pustni torek prišel pokazat tudi v Kamnik, zdaj pa to navado negujejo in ohranjajo le še v fari sv. Benedikta v Stranjah.

Maškare iz Stranj se niso izneverile pustni tradiciji, saj je skupina pustnih veseljakov in zanesenjakov tudi letos pripravila pustni voz, s katerim so se, po obhodu okoliških vasi domače fare, prišli pokazat tudi v Kamnik, kjer so s svojim priročnim »šporhetom«, kot že nekaj let zapored, nekoliko zadimili in presenetili tudi kamniške maškare.

Letošnja tema pustnega voza je bilo kmečko gospodarstvo, ki je kljub pustni šegavosti kar dobro stalo, saj je bil prasec lepo tolst, piščanec kot noj, pes prosto spuščen, hlapci, ki bi jim privoščili še kako krepko zalo deklo več, pa prav nič lačni in žejni, medtem ko sta gospodar in gospodarica delovala nekoliko utrujeno, saj sta bržkone doživela tudi že boljše čase.

Kdor pomni maškare izpred parih desetletij se najbrž spomni, da niso bile prav nič prijazne, saj te je katera izmed njih mimogrede oplazila z gajžlo, kar pa naj bi prinašalo zgolj srečo in zdravje. Nekaj malega te navade so maškare iz Stranj ohranile še danes, ampak še to bolj zavoljo nagajivosti zvedavih pobalinov, ki so spoznali, da znajo maškare tudi preklemansko hitro teči in jih ujeti, zaradi česar so morali odslužiti nekaj minut tlake na pustnem vozu, kjer se jim ni godilo prav nič hudega.

Skratka, maškare iz Stranj so se tudi letos znova izkazale, za kar si zaslužijo vse pohvale in zahvalo za prinašanje veselja in pomoč pri preganjanju zime, upamo pa, da se jim v prihodnje pri obisku pustnega Kamnika, pridruži še kak voz iz kake druge vasi oz. fare.