Naslovnica / NOVICE / Knjiga o turističnem društvu in sv. Miklavžu na Gori

Knjiga o turističnem društvu in sv. Miklavžu na Gori

Člani Turističnega društva Gora sv. Miklavž so 15-letnico delovanja svojega društva obeležili ter proslavili z izdajo lične knjige, ki so jo v soboto slovesno predstavili na družabnem srečanju članov in podpornikov njihovega društva pri sv. Miklavžu na Gori.

Turistično društvo Gora sv. Miklavž, ki v letošnjem letu obeležuje svojo 15. obletnico delovanja, je bilo ustanovljeno leta 2003, ko so se ustanovni člani društva zbrali z namenom, da v stari mežnariji na Gori pri sv. Miklavžu, po kateri je društvo tudi poimenovano, nadaljujejo z ohranjanjem enega izmed najlepših in najpomembnejših kamniških kulturno zgodovinskih spomenikov, obenem pa popestrijo tudi turistično ponudbo svojih krajev ter oživijo nadvse privlačno in skorajda premalo poznano izletniško ter razgledno točko, ki se pne nad Tuhinjsko dolino.

Že dlje časa osamljena mežnarija, ki jo je, tako kot obzidje in cerkev, začel neusmiljeno najedati zob časa, je namreč potrebovala nove oskrbnike, obenem pa je kot lokalna zanimivost ponujala priložnost, da pripomore tudi k turističnemu razvoju ene izmed najlepših slovenskih dolin, ki jo je tekom tisočletij izoblikovala Nevljica s svojimi številnimi pritoki.

Danes društvo šteje že prek 80 prizadevnih članov in članic, ki jim je tekom petnajstih let, v okviru omejenih finančnih zmožnosti, predvsem pa z neizmerno količino srčnega truda in prostovoljnega dela uspelo uspešno uresničiti večino opraviti večino izmed prvotno zastavljenih ciljev.

V tem času so, kot je v uvodnem razmišljanju h knjigi zapisal tudi predsednik TD Gora sv. Miklavž Jože Korošec, uspeli obnoviti večino objektov, sodelovali pri obnovi cerkve in zvonika, Gora, ki je oživela s prireditvami, pa je postala stičišče številnih prijetnih druženj in cilj številnih izletov, saj Goro in cerkvico sv. Miklavža ter brunarico turističnega društva vse pogosteje in v vse večjem številu obiskujejo obiskovalci od blizu in daleč.

Za svoje delovanje je TD Gora sv. Miklavž v letošnjem letu prejelo priznanje Občine Kamnik, petnajsto obletnico delovanja društva pa so člani sklenili proslaviti z izdajo knjige »Sveti Miklavž na Gori«, za katero je gradivo zbral in napisal Brane Šimenc, v njej pa so opisani zgodovina nastanka cerkve sv. Miklavža, življenje cerkve in mežnarije ter okoliških krajev tekom stoletij, kratka kronika nastanka in delovanja TD Gora sv. Miklavž, zadnji del knjige, ki ga je pripravila konservatorka Maja Avguštin, pa je posvečen cerkvi sv. Miklavža.

 

Knjigo Sv. Miklavž na Gori je, po pozdravnem nagovoru Jožeta Korošca, predsednika TD Gora sv. Miklavž, predstavil avtor Brane Šimenc, člani turističnega društva, ki jih je prišel pozdravit tudi podžupan Igor Žavbi, pa so se ob tej priložnosti zahvalili vsem podpornikom, ki so jim omogočili izid knjige.

 

Prireditev je povezovala Maja Hribovšek, s svojimi nastopi pa so jo popestrili citrar Tomaž Plahutnik ter pevci Mešanega pevskega zbora Mavrica.

Po končanem uradnem delu programa, pa se je prireditev, v prelepem sončnem popoldnevu, nadaljevala s prijetno sproščenim druženjem ob pogostitvi.