Naslovnica / ŠPORT / Kolesarski Giro & Alpe vikend v Kamniku
Start Maratona Alpe Scott 2014 v starem delu Kamnika

Kolesarski Giro & Alpe vikend v Kamniku

Kamnik se bo v naslednjih dneh obarval v roza & modro. Pred nami sta mednarodna ženska dirka Giro Rosa in za mnoge najlepši kolesarski maraton v Sloveniji – Maraton Alpe Scott.

V vikendu, ki je pred nami, se Kamniku obeta pravi kolesarski praznik. Mesto bo v soboto, 4. julija gostilo start 1. etape mednarodne ženske dirke Giro Rosa, ki bo prvikrat v 26-letni zgodovini potekala izven meja Italije. V nedeljo, 5. julija pa bo na Glavnem trgu start in cilj že 9. Maratona Alpe Scott, ki velja za najtežji, za mnoge tudi najlepši kolesarski maraton pri nas.

giro rossa

Giro & Alpe vikend v Kamniku – mesto v teh dneh dobiva kolesarsko podobo

Giro Rosa z najboljšimi svetovnimi kolesarkami

V soboto, 4. julija se bodo na Glavnem trgu zbrale najboljše svetovne kolesarke, pred katerimi bo 1. etapa mednarodne dirke Giro Rosa, ki bo prvikrat v 26-letni zgodovini potekal izven italijanskih meja. Dirka se bo uradno začela v petek, 3. julija s prologom v središču Ljubljane. Iz Kamnika se bo 19 ekip, med njimi tudi slovenska ekipa BTC City Ljubljana, podalo po trasi Male Franje v nasprotni smeri, prvo etapo pa bodo dekleta zaključila v ljubljanskem BTC-ju.

Maraton Alpe Scott – kolesarski izziv v čudoviti naravni kulisi Kamniško – Savinjskih Alp

Maraton Alpe Scott bo udeležence že 9. leto zapored vodil okoli slikovitih Kamniško – Savinjskih Alp čez tri alpske prelaze – Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec, ob štirih alpskih rekah in skozi 11 občin pri nas in na avstrijskem Koroškem. Pred kolesarji je 130 km in 2000 m višinske razlike.

maraton alpe1

Na Pavličevo sedlo – najbolj strm del trase

Trasa maratona in predvidena časovnica

Iz Kamnika se bodo kolesarji zapeljali med polji po Gorenjski v svežo dolino Kokre vse do Jezerskega vrha, ki je prvi prelaz na poti. Od tam se pokrajina odpre na sever proti avstrijski Koroški. Pred njimi je spust po lepi turistični cesti proti Železni Kapli, nato pa vzpon na Pavličevo sedlo, ki velja za najbolj strm prelaz na poti. Najtežji del poti je hkrati najlepši, saj slikovita cesta pelje mimo gorskih kmetij vse do višine 1400 metrov. Sledi spust v Logarsko dolino, nato pa vožnja skozi Solčavo, Luče in Ljubno, ki kolesarjem pričara vso lepoto doline ob reki Savinji. V Gornjem Gradu je čas za oddih in pripravo na zadnji vzpon – Črnivec. S Črnivca se pogled odpre proti Alpam, ki so jih kolesarji obvozili. Pred njim je le še spust v srednjeveško mestece Kamnik in krog okoli Kamniško – Savinjskih Alp je sklenjen.

ČASOVNICA

Komenda – 9.10, Cerklje – 9.20, Preddvor – 9.35, Zgornje Jezersko – 10.00, Jezerski Vrh –  10.30 Pavličevo sedlo – 10.50, Logarska dolina – 11.00, Solčava – 11,10, Luče – 11.20, Ljubno – 11.35, Radmirje – 11.40, Gornji Grad – 11.50, Črnivec -12.20

NAJ navijaška skupina – vabljeni, da spodbujate kolesarje na poti okoli Alp

Odlično vzdušje ob progi in glasni navijači je eden izmed razlogov, da Maraton Alpe ostane udeležencem v kar najlepšem lepem spominu. Prav zato so organizatorji pripravili poseben natečaj za »naj navijaško skupino«. Najbolj izvirno in glasno navijaško skupino bodo nagradili.

Vabljeni na start

Start 1. etape Gira Rose bo v soboto, 4. julija ob 12. uri na Glavnem trgu v Kamniku, start Maratona Alpe Scott bo v nedeljo, 5. julija ob 9. uri prav tako na Glavnem trgu v Kamniku.