Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Koliko glob so občinski redarji izdali na Veliki planini

Koliko glob so občinski redarji izdali na Veliki planini

Po podatkih Občine Kamnik kamniški občinski redarji lani ter v prvih dveh mesecih letošnjega leta na območju Velike planine niso zaznali kršitev, niti izdali globe. Veliko planino pa so, po navedbah kamniške občinske uprave, obiskali vsega štirikrat v lanskem juliju, ko so zgolj preventivno opozarjali.

Ker je bilo na prejšnji seji Občinskega sveta Občine Kamnik govora tudi o pobudi regijskega parka in Veliki planini, na kateri naj bi bil nadzor slab, je občinski svetnik Igor Žavbi (LMŠ) občinski upravi v zvezi s tem zastavil nekaj vprašanj ter prejel “zanimive” odgovore.

Igor ŽAVBI (LMŠ): Na seji je bilo pri točki o seznanitvi s pobudo o regijskem parku večkrat omenjeno, da je nadzor predvsem na območju Velike planine slab.
    • Kolikokrat v lanskem letu in prvih dveh mesecih  letošnjega  leta  je  občinska  redarska  služba  izvajala  nadzor  na  območju  Velike planine  in  koliko  glob  je  bilo  izdanih? 
    • Katere  kršitve  so  bile  največkrat  zaznane. 
    • Koliko dovolilnic za vožnjo po območju velike planine je bilo izdanih v lanskem letu?

Odgovor v imenu občinske uprave Občine Kamnik sta pripravili Bogomira  Skvarča Jesenšek,  inšpektorica,  in  Mihaela Brnot Veternik, višja svetovalka za gospodarske dejavnosti in gospodarske javne službe:

Ob uveljavitvi spremembe Odloka o javnem redu na območju Velike planine v letu 2020, ko je bil v odlok umeščen11.a člen, kjer je so bila določena nova pravila parkiranja, nadzor pa podeljen občinskemu redarstvu, je le-ta na območju Velike planine  osveščal in opozarjal obiskovalce na nova pravila parkiranja, dne 17.7., 18.7., 19.7. in 24.7.2020.

V letošnjem letu  se  tovrstni  nadzor  ni  izvajal.  Glede na to, da je šlo za  opozarjanje in osveščanje, občinsko redarstvo ni beležilo število kršitev, saj je šlo za preventivne akcije ob uveljavitvi sprememb Odloka.

Občina Kamnik je v Odloku o načinu in pogojih za podelitev koncesije ter izvajanju  izbirne  gospodarske  javne  službe  upravljanja  in  vzdrževanja  plačljivih  javnih parkirišč na območju Velike planine (Uradni list RS, št. 88/20) določila predmet javne službe v 2. členu, kjer je tudi opredeljena kontrola nad uporabo plačljivih parkirišč, ki jo izvajalec javne  službe,  to  je  družba  Velika  planina,  izvaja  z  reditelji,  skladno  s  pristojnostmi koncesionarja in veljavnimi predpisi.

Območje Velike planine je opredeljeno kot naravna vrednota državnega pomena. Nadzor je podeljen različnim državnimi inšpekcijskimi službami ter tudi Policiji, skladno z določbami Zakona o ohranjanju narave (ZON) ter tudi drugimi zakoni.

Občinska uprava Občine Kamnik je, v skladu z Odlokom o javnem redu na območju Velike planine (Uradni list RS,št. 80/01, 17/06 in 88/20), pristojna za izdajanje dovoljenj za vožnjo z motornimi  vozili  na  območju  Velike  planine  zaradi  naslednjih  razlogov:  oskrbovanje planinskih domov, planinskih koč in gostišč ter dostava gradbenega materiala in orodja za gradnjo, adaptacijo in vzdrževanje objektov. Občinska uprava lahko dovoljenje izda le ob soglasju lastnikov zemljišč oz. njihovega zastopnika, preko katerih poteka dovozna pot.

V letu 2020 je občinska uprava Občine Kamnik v skladu z določili odloka izdala 52 dovoljenj za prevoz z motornim vozilom na območju Velike planine. Za vse ostale razloge, za katere v skladu z določili 9. člena odloka ne velja prepoved vožnje z motornimi vozili, pa je vožnja dovoljena v skladu s predpisi in soglasjem lastnikov zemljišč oz. njihovega zastopnika.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve