Naslovnica / NOVICE / Komunalni vestnik: Resne težave z vodo so bile hitro odpravljene

Komunalni vestnik: Resne težave z vodo so bile hitro odpravljene

V sredo zvečer je stekla nujna intervencija, ki jo je botrovalo nenadno in nepredvideno znižanje vodostaja drenažnega zajetja Iverje, zaradi česar so bili nujno potrebni posegi v rečnem koritu Kamniške Bistrice, saj bi v nasprotnem primeru lahko brez pitne vode ostalo 19.000 gospodinjskih in gospodarskih uporabnikov v občini Kamnik. S pomočjo strokovno usposobljene ekipe, ki je v vsem času izrednega stanja ostala močna in povezana, so bile težave razmeroma hitro odpravljene, neoporečne pitne vode je znova dovolj, tako da je bili hitro preklican tudi nujni preventivn ukrep prekuhavanja vode.

Vestnik Komunalnega podjetja Kamnik

Nujna intervencija na drenažnem zajetju Iverje

V sredo, 23. 9. 2020, je v popoldanskih urah na drenažnem vodovodnem zajetju Iverje prišlo do izredno nizkega nivoja zajete pitne vode. Med nujnimi ukrepi za takojšno izboljšanje stanja za zagotavljanje zadostnih količin pitne je bila tudi sanacija rečnega korita Kamniške Bistrice vzdolž vodovodnega zajetja Iverje, kar je Komunalno podjetje Kamnik d. o. o. pričelo izvajati takoj.

Nujni preventivni ukrepi

Skladno s pravilnikom o pitni vodi Komunalno podjetje Kamnik d.o.o., kot upravljalec dolžno poskrbeti za skladno in zdravstveno ustrezno pitno vodo, s posegi pa ne sme povzročati neposrednega ali posrednega poslabšanja kakovosti pitne vode.

Ker je upravljalcu varnost uporabnikov pitne vode na prvem mestu, je bil, skladno s 3. točko Kriterijev za razglasitev ukrepa prekuhavanja pitne vode ter internim Načrtom delovanja v izrednih razmerah, nemudoma odrejen začasni ukrep prekuhavanja pitne vode, saj bi pri posegu v najožjem vodovarstveni pasu lahko prišlo do mikrobiološkega onesnaženja pitne vode. Potencialna mikrobiološka kontaminacija bi na vodovodnem sistemu Iverje predstavljala veliko tveganje, saj voda pred distribucijo uporabnikom ni obdelana (npr. kloriranje). Z odrejenim ukrepom prekuhavanja sicer vplivamo na izboljšanje mikrobiološke kakovosti pitne vode in preprečimo tveganje za prenos bolezni, ki se prenašajo z vodo, zato je bil ta ukrep, do prejema skladnih rezultatov odvzetih vzorcev, nujen.

Preklic preventivnega prekuhavanja vode

Uporabnike oskrbe s pitno vodo na vodovodnem sistemu Iverje smo 25. 9. 2020 obvestili, da so prejeti rezultati oz. parametri odvzetih vzorcev NLZOH skladni z vidika mikrobioloških, kemičnih in fizikalnih agensov in da preventivni ukrep prekuhavanja vode ni več potreben. Po zbranih podatkih s terena pri uporabnikih v navedenem obdobju povečini ni prišlo do povečanja motnosti pitne vode.

Z dvigom vodostaja na zajetju Iverje smo sočasno preklicali tudi ukrep varčevanja z vodo, ob zavedanju, da je voda ena največjih dobrin, pa še vedno velja splošno pravilo, da smo odjemalci pri porabi pitne vode kar se da racionalni.

Zahvala vsem sodelujočim v intervenciji

Po zaključeni akciji velja zahvala vsem uporabnikom za potrpežljivost in razumevanje v času izrednega dogodka.

Hkrati se na tem mestu zahvaljujemo celotni ekipi na terenu – strokovni ekipi Komunalnega podjetja Kamnik d.o.o., Občinskemu štabu Civilne zaščite občine Kamnik in njegovemu poveljniku mag. Matjažu Srši, PGD Kamnik, zunanjim sodelavcem kontrole oskrbe s pitno vodo Vareka d.o.o., geologom, predstavniku Inštituta za vodarstvo in pogodbenemu podjetju Civilne zaščite EURONEP EKO d.o.o., ki je znala strokovno, ažurno in operativno pristopiti k uspešno izvedeni intervenciji ter uspela, tekom celotnega procesa, zagotoviti nemoteno oskrbo s pitno vodo.

Druga redna vzdrževalna dela

Kljub omenjeni intervenciji na vodovodnem zajetju Iverje, pa so vsa ostala vzdrževalna dela tekla nemoteno. Pregledniške službe so tudi tokrat bdele na cestami in zabeležile to in ono pomanjkljivost, ki jo bomo odpravili takoj, ko bo mogoče oz. takoj, ko bodo dela odobrena.

 

Udarne jame makadamskih cest so bile tokrat pokrpane v Sovinji Peči, več dela pa je bilo tokrat opravljenega na asfaltnih cestah v Beli, Zgornjem Motniku, Rudniku, Zgornjem Tuhinju in Lipljah, kjer so bile pokrpane številne udarne jame.

 

Med redna dela sodi skrbno urejanje prometne signalizacije. V sklopu vertikalne je bilo postavljenih več prometnih znakov v Šmartnem, Selah in na kamniški tržnici. Zaradi odtujitve je bilo na novo postavljeno prometno ogledalo na Malem Hribu, žal pa nepridipravi niso počivali niti v Šmartnem, kjer je bilo potrebno nadomestiti odtujeni prometni znak za omejitev hitrosti. Več znakov je bilo popravljenih tudi na Ljubljanski cesti in na povezovalki, kjer so tovrstna dela, zaradi nerazumljivih izpadov vandalov, postala že kar stalnica.

 

Teden je minil tudi v znamenju del na horizontalni signalizaciji, saj so se osvežile cestne oznake na Ljubljanski cesti, Šolski ulici, na Selah, Rozmanovi ulici, Bazoviški ulici in na Steletovi cesti.

Med ostalimi deli ne pozabimo na ureditev dovozne ceste v Kamniški Bistrici in čiščenje meteornih jaškov in usedalnikov v Krivčevem, Veliki Lašni in Rožičnem.

Dela na gradbiščih

Še vedno so aktualna tudi gradbišča v Stahovici, Studenci in Vasenem.

V Stahovici se dela nadaljujej dela v IV. fazi, kjer je bil v tem tednu znova odstranjen asfalt, izvedena sta bila izkop in zasip z utrjevanjem spodnjega nosilnega ustroja, v prihodnjem tednu pa načrtujemo dokončanje spodnjega ustroja in izvedbo tampona, asfaltiranje z nosilnim grobim asfaltom  ter zasaditev cipres. Po zaključku teh del sledi priprava del na VI. fazo projekta.

V Studencih se nezadržno približujemo zastavljenemu cilju. Izvedbi drenaže in meteorne kanalizacije, tampona, jaškov in poseku drevja v tem tednu, v naslednjem sledi dokončanje vseh navedenih del in priprava na asfaltiranje, ki je predvideno v drugem tednu meseca oktobra.

 

V Vasenem nastajajo nova fekalna kanalizacija, elektro kanalizacija, vodovod in telekomunikacija. Dela potekajo po planu in se, v upanju, da bo vreme omogočalo nemoteno delo, nadaljujejo tudi v prihodnjem tednu.

Minuli delovni teden je bil vsekakor pester in tudi naporen. Verjamemo pa, da se po dogodku na zajetju Iverje vsi  zavedamo, da je zdravstveno ustrezna pitna voda ena največjih dobrin in vrednot. Gre za dober primer in opomin, da voda iz pipe ni samoumevna. Kot koncesionar redno izvajamo vsa dela na (vseh) vodovodnih sistemih, ki so potrebna za zagotavljanje nemotene oskrbe s pitno vodo. Izjema ni niti naše glavno vodovodno zajetje Iverje, o problematiki katerega se pristojne obvešča že dlje časa.

Na vodovodnem sistemu Kamnik – Iverje, v sodelovanju z Inštitutom za vodarstvo, sicer že poteka izredni monitoring, stanje na terenu pa spremljamo z rednimi pregledi celotnega sistema, analizami podatkov ter spremljanjem nivoja vode (vse skladno z načrtom HACCAP). Ne glede na navedeno,  pa bo v danem primeru potrebno biti pozoren na redno izvajanje vzdrževanja brežine Kamniške Bistrice, ki jo sicer izvaja koncesionar Hidrotehnik d.o.o., predvsem pa poiskati dolgotrajnejše rešitve, kar pa je v celotni domena lastnika infrastrukture.

Komunalno podjetje Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve