Naslovnica / KULTURA / Koncert O encontro na Zapricah

Koncert O encontro na Zapricah

O encontro: srečanje, druženje – združevanje ljudi ali stvari, ki se gibljejo v različnih smereh ali gredo na isto točko.

Na letošnji mednarodni muzejski dan je grad Zaprice gostil prav posebne obiskovalce. Predstavili so se namreč štirje glasbeniki, Ajda Stina Turek, Gerson Eguiguren, Marko Čepak in Vid Ušeničnik.

Grad Zaprice so zapolnili toni čutne brazilske glasbe, med vsako skladbo pa so nastopajoči poklepetali z obiskovalci in jih nasmejali z občasno prikupno zmedenostjo pri prevajanju iz angleščine v slovenski jezik. Ajda in Gerson sta se za projekt brazilske glasbe odločila zato, ker ju je le ta močno povezala skozi šolanje v Bostonu. Vsakič, ko sta skupaj pela in ustvarjala, sta pristala na brazilskih melodijah, ki so ravno tako pozitivne in sproščujoče kakor njuno prijateljstvo.

Nastopajoči so danes izvajali brazilske skladbe priznanih avtorjev, obiskovalce pa so prijetno presenetili tudi z besedilom v slovenskem jeziku. Poleg portugalščine in slovenščine smo pesmih slišali tudi špansko besedilo, Ajda in Gerson pa sta se odločila, da za spremembo v današnjem koncertu ne bo angleškega jezika, saj pravita da je angleščine že povsod dovolj.

Gerson, mlad pevec, violinist in violist pravi takole: “Mislim, da je glasba najmočnejše orodje, ki lahko prinaša sporočila, deli zgodbe, spreminja politiko, pomaga tistim, ki potrebujejo pomoč, ljudje se z njeno pomočjo povezujejo, spoznavajo druge kulture in države in so tako sposobni bolje razumeti druge in z njimi sočustvovati.”

Laura Hribar