Naslovnica / NOVICE / Krajevni praznik Tunjic in tunjiške kumare

Krajevni praznik Tunjic in tunjiške kumare

V soboto, 20. julija smo v Tunjicah praznovali krajevni praznik. Za svoj praznik smo si izbrali datum ustanovitve Društva skupne pomoči Tunjice, ki je bilo ustanovljeno 19. julija leta 1897.

Že samo ime društva pove vse o njegovem delovanju, kar se je v dolgi zgodovini velikokrat izkazalo v praksi. Pa tudi sicer je na nek način vplivalo na medsebojne odnose in povezanost ljudi v kraju. Ljudje se s ponosom spominjajo prednikov in z njimi povezanih dogodkov. Ta živa vez s preteklostjo se je na letošnjem krajevnem prazniku odražala z obujanjem spominov na čase, ko so kumare v Tunjicah obilno cvetele in rodile ter prinašale prepotreben dohodek marsikateri kmetiji. Ta naš praznik smo združili s 1. Festivalom Tunških kumar, ki naj bi postal tradicionalen.

 

Stroga komisija, pod vodstvom idejnega vodje Festivala Tunških kumar Saša Mikuša, je z lekarniško natančnostjo določila zmagovalce v kar 27 kategorijah. Bilo je veliko strokovnih komentarjev in strastnih pogledov na prinešene kumare. Ni dvoma, da naslednje leto ne bo še več ponudbe, saj so nekateri pripravljeni celo prestaviti svoj dopust ter sodelovati v tem dogodku. Priprave na prihodnji Festival so se za nekatere že začele.

 

Ob tem zapletenem dogodku je potrebna zbranost, zato je prisotnost hrupne glasbe moteča, saj bi s tem morda otežili delo komisarjev. Ljudsko petje in harmonika pa sta dovoljena, saj blagodejno vplivata na vse prisotne.

Vsi ljubitelji kumar že zdaj vabljeni na 2.festival Tunških kumar.

Valentin Zabavnik
Foto: Aleksander Mikuš