Naslovnica / ŠPORT / Lepa uspeha dveh mladih kamniških šahistov na evropskem šolskem šahovskem prvenstvu

Lepa uspeha dveh mladih kamniških šahistov na evropskem šolskem šahovskem prvenstvu

Med 21. in 29. aprilom 2022 je na grškem otoku Rodos potekalo evropsko šolsko šahovsko prvenstvo v standardnem šahu, ki sta se ga udeležila tudi dva mlada Kamničana. Učenca Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, šestošolka Inti Maček in sedmošolec Aljoša Keber, sta zabeležila lepa rezultata, ki sta vredna vse pohvale.

Med približno 200 udeleženci iz različnih evropskih držav, vse od Azerbajdžana, Ukrajine in Gruzije, prek Izraela, Litve, Turčije, Slovenije, Grčije, pa vse do Anglije in še mnogih drugih držav, sta uspešno nastopila v svojih starostnih kategorijah.

Inti Maček je med deklicami do 13 let zabeležila štiri zmage, en remi in štiri poraze, tako da je s 4,5 točkami zasedla končno 11. mesto. Razen zmagovalke iz Gruzije, ki je med samimi zmagami imela le en remi, so bile vse tekmovalke precej izenačene. Končni rezultati so dostopni na tej povezavi: Rezultati.

 

Aljoša Keber je v zelo izenačeni fantovski kategoriji do 13 let zabeležil 6 točk (pet zmag, dva remija, dva poraza), kar je zadostovalo za skupno 7. mesto. Rezultate si lahko ogledate na tej povezavi: Rezultati.

Omeniti velja, da so nekatere njune partije trajale tudi več kot 5 ur, za kar je potrebno veliko zbranosti in kar le kaže na to, kako zagrizeni dvoboji so potekali.

Čestitamo jima za odličen uspeh.

Lep uspeh mlade kamniške šahistke Inti Maček na svetovnem prvenstvu v pospešenem in hitropoteznem šahu

Po evropskem šolskem tekmovanju, med 1. in 3. majem, se je na otoku Rodos v Grčiji odvilo še svetovno mladinsko prvenstvo v pospešenem in hitropoteznem šahu, ki se ga je, med približno 320 tekmovalci iz 40 različnih svetovnih držav, udeležila tudi enajstletna Kamničanka, Inti Maček.

V pospešenem šahu, kjer so tekmovalci odigrali 9 partij po 10 min in s pet sekundnim dodatkom na potezo, se je Inti v svoji kategoriji, dekleta do 12 let, uvrstila na 9. mesto s petimi zmagami in štirimi porazi.

Tretji dan tekmovanja so šahisti odigrali devet partij hitropoteznega šaha, to je 5 min z dvema sekundama dodatka. Prva partija se je pričela ob 10. uri, zadnja pa končala ob 18. uri. Inti Maček je dosegla štiri zmage in en remi ter si v svoji kategoriji, med 23 dekleti do 12 let, prislužila 11. mesto.