Naslovnica / Barve in okusi Kamnika / Lokalne dobrote Okusi Kamnika na Glavnem trgu

Lokalne dobrote Okusi Kamnika na Glavnem trgu

Največ pozornosti je bila deležna stojnica s klobaso in pivom, prijetno pa je presenetila sladica sladki trnič.

V Kamniku cenimo lokalno pridelavo hrane in družinsko tradicijo in zato se vsako zadnjo soboto v mesecu na Glavnem trgu srečamo na tržnem dnevu Okusi Kamnika – Podeželje in Eko. Tako kot vedno so tudi to zadnjo soboto v aprilu stojnice in kulturno-etnološki program pritegnile večje število ljudi. Obiskovalce pa je pozdravilo tudi sonce.

Posebne pozornosti pa je bila deležna stojnica s pivom Menin’c, ki je poleg degustacije lastnega domačega piva ponujala tudi degustacijo kamniških kajžeric. Začenja se namreč čas piknikov in pivo ter klobase so vedno dobra kombinacija. Na stojnici kmetije Pr’Anžič ste lahko kupili dobrote iz krušne peči, na sosednji stojnici kmetije Špeha pa ste si lahko privoščili domače mesnine, tudi volovsko klobaso.

 

Lokalne dobrote je ponujala tudi stojnica prodajalne Zlata ptička. Na stojnici Olje Beneša pa ste njihovo olivno olje poskusili s koščkom popečenega kruha premazanega s česnom. Okus tistih obiskovalcev, ki jim je v soboto dopoldan prijalo sladko, pa so zadovoljile stojnice Tarangela hiša slaščic in Mojčine dobrote. Slednja je obiskovalce presenetila s sladico sladki trnič. Trnič je vmešan v maso, na sladici pa je še omako iz paradižnika in bazilike, na vrhu pa jagoda.

 

Obiskovalci so občudovali tudi ročne spretnosti kamniški vezilij, lesene izdelke izpod rok Ivana Gabrovca ter nakit in čudovite cvetlične aranžmaje iz papirja Marije Šmidovnik. Da je moč kozmetične izdelke pripraviti tudi iz naravnih sestavin, pa so obiskovalci lahko preverili na stojnici Moja narava.

 

Dogajanje sta popestrila nastop Orkestra harmonikarjev Cirila Spruka ter Folklorna skupina Kamnik. Vsi skupaj so poskrbeli za odlično razpoloženje ter pregnali sive oblake, ki so se minule dni zbrali nad Kamnikom.

Samo Trtnik,
ZTŠK Kamnik