Naslovnica / Barve in okusi Kamnika / Kako se izdela Trnič

Kako se izdela Trnič

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik je organiziral delavnico izdelovanja Trniča, ki je bila namenjena kmetijam, ki se ukvarjajo z mlečnimi proizvodi, proizvajalcem mlečnih izdelkov iz Kamnika in okolice ter turističnim vodnikom.

Delavnica je potekala v Samostanu Mekinje vodila pa jo je Tatjana Koželj iz kmetije Pr’Španc, ki je ena od nosilk znanja o pridelovanju Trniča.

»Glavni namen te delavnice je bil, da se znanje o izdelovanju Trniča, kot pomembnega produkta v projektu Okusi Kamnika, prenaša naprej,« pojasnjuje direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger. »Naša želja je, da bi se s proizvajanjem tega pomembnega produkta v projektu Okusi Kamnika ukvarjalo več proizvajalcev mlečnih izdelkov. Večkrat se namreč na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik soočamo z večjim povpraševanjem po tem produktu kot pa je v tem trenutku ponudbe. Žal pa je realnost v kmetijstvu takšna, da so večji interes za delavnico pokazali turistični vodniki, tako da še naprej ostajamo pri le dveh proizvajalkah.«

 

Turistični vodniki, ki so se udeležili delavnice, bodo tako lahko v okviru svojih vodenj turistom prikazovali tudi izdelovanje tega velikoplaninskega sira. »Tako bomo lahko večjemu številu ljudi zagotovili izkušnjo izdelovanja Trniča ter tako še bolje predstavili to velikoplaninsko posebnost,« pojasnjuje dr. Tomaž Simetinger.

 

Delavnice se je udeležila tudi dr. Špela Ledinek Lozej iz Inštituta za slovensko narodopisje na ZRC SAZU, ki sodeluje pri oblikovanju Unescove liste nesnovne kulturne dediščine človeštva. »Trnič je že vpisan v nacionalni register, sedaj pa pripravljamo podlago za nominacijo na mednarodni seznam. Takšen prenos znanja, kot je potekal na tej delavnici, je pri oblikovanju takšnih seznamov izrednega pomena,« pojasnjuje dr. Špela Ledinek Lozej.

Samo Trtnik
Foto: ZTŠK Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve