Naslovnica / NOVICE / Mali grad dobiva očiščeno podobo

Mali grad dobiva očiščeno podobo

Na Malem gradu že cel teden poteka čiščenje pobočja, ki je bilo nujno potrebno že dlje časa, samo malograjsko pobočje pa vsak dan bolj kaže svojo pravo, očiščeno podobo, ob čiščenju pa se začenja kazati tudi škoda, ki jo je povzročilo preveč razraslo rastlinje.

Ekipi, ki izvaja zahtevno ter precej nevarno delo, gre precej na roke tudi vreme, saj dela lahko potekajo nemoteno, zaenkrat pa je očiščena dobra polovica pobočja.

mali-grad-ciscenje-1

 

O nujnosti rednega čiščenja in odstranjevanja grmovja, bršljana in drugega rastlinja, ki se je v zadnjih dveh desetletjih nenadzorovano razraščalo po zidovih in pobočju, pa kažejo tudi poškodbe zidov, med drugim tudi znamenitega Veronikinega portala, da stopnišča, ki vodi iz vrta kavarne Veronika sploh ne omenjamo. Poškodbe so mestoma precej močne, lahko pa predstavljajo tudi morebitno nevarnost, njihova sanacija utegne biti draga, se bo pa vsa škoda najbrž pokazala šele, ko bo obzidje temeljito očiščeno do konca.

mali-grad-ciscenje-16

 

Korenine bršljana in grmovja so se namreč globoko zasidrale med špranje zidu ter ga, zagotovo tudi ob pomoči zmrzali in drugih vremenskih dejavnikov, mestoma precej poškodovala, zaradi česar bo v nadaljevanju potrebno izvesti še dodatna gradbena dela sanacije, ki pa bi se jim, če bi bilo v preteklih letih poskrbljeno za redno in sprotno vzdrževanje, najbrž lahko tudi izognili.