Naslovnica / NOVICE / Mali grad je ponovno odprt za obiskovalce

Mali grad je ponovno odprt za obiskovalce

Nujna sancijska dela na območju Malega gradu so se zaključila z manjšo zamudo kot je bilo predvideno, zato je največja zanimivost kamniškega središča ponovno odprta za obiskovalce.

Kot navajajo v sporočilu Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, je bilo v dobrem mesecu strokovno sanirano obzidje v skupni dolžini 40 metrov, saniran pa je bil tudi vhod na območje Malega gradu.

Sanacijska dela so se začela 15. junija in naj bi prvotno trajala en mesec. Za poseg je bilo pridobljeno Kulturno varstveno soglasje in tudi vsa ostala potrebna soglasja. Občina Kamnik je odobrila podaljšanje roka za izvedbo do 25. julija, a je vreme omogočilo, da so se dela zaključila le dva dni čez prvotni rok. Torej, 17. julija.

Dela so ves čas potekala pod stalnim konservatorskim nadzorom. Vrednost sanacije je znašala 20.000 evrov. Poseg je bil nujno potreben in ga ni bilo mogoče odložiti na kasnejši čas. Prihodnji ponedeljek, 24. julija, se bo odprla tudi kapela na Malem gradu in sicer bo odprta od 9. do 12. ure.

Z zaključkom tokratnih nujnih sanacijskih del Mali grad, največja kamniška kulturno-zgodovinska in turistična znamenitost, kaže vsaj nekoliko bolj spodoben oz. urejen videz, predvsem pa je Mali grad odslej vsaj nekoliko varnejši tudi za obiskovalce.

Seveda urejanje Malega gradu s tokratnimi sanacijskimi del, ki jih je, zaradi dolgoletnega zanemarjanja izsilila grozeča nevarnost, da se posamezni deli zidu podrejo na mesto, še zdaleč ne pomeni, da se je Občina Kamnik sanacije in ureditve Malega gradu lotila sistematično in trajnostjo, prej nasprotno.

V občinskih predalih se namreč že skoraj deset let valja ureditveni načrt, ki ga je že pred leti naročila in plačala Občina Kamnik, ki pa se celostne in trajnostne prenove Malega gradu v vsem tem času še vedno ni lotila, pa četudi naj bi bila za omenjeni ureditveni načrt že pridobljena in izdana vsa potrebna konzervatorska in spomeniško-varstvena soglasja.

Ob tem ne gre pozabiti niti na to, da se v taistih občinskih predalih valjajo tudi idejne rešitve za ureditev Stražnega stolpa, ki so bile pridobljene s pomočjo javnega natečaja, ker pa je bila ta dokumentacija pridobljena še v času prejšnjega župana, zdajšnja občinska oblast za vse skupaj ne kaže kakega posebnega zanimanja, pa čeprav bi bilo mogoče že pred leti v ta namen pridobiti tudi evropska sredstva.

Kdo ve, morda pa utegne območje malograjske vzpetine nad mestom v prihodnje urediti Meščanska korporacija Kamnik, saj je Mali grad tudi na spisku njihovih denacionalizacijskih zahtev.

Fotografije: ZTŠK Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve