Naslovnica / Črna kronika / Manj tatvin in vlomov, več gospodarskega kriminala in goljufij

Manj tatvin in vlomov, več gospodarskega kriminala in goljufij

Policisti policijske postaje Kamnik so v lanskem letu podali nekaj več kazenskih ovadb kot predlani, so pa zabeležili so manjši upad kaznivih dejan in občutno izboljšali raziskanost na področju kriminalitete.

Policijska postaja Kamnik je tako v lanskem letu podala 1.162 kazenskih ovadb, kar je za 1% več, kot v letu 2013, ko je bilo obravnavanih kaznivih dejanj 1.154. Razloge za povečano število podanih kazenskih ovadb gre mogoče iskati tudi v uspešnejšem delu kamniških policistov, ki so lani uspeli raziskati skoraj 60% vseh obravnavanih kaznivih dejanj, s čimer so raziskanost, v primerjavi z letom 2013, uspeli izboljšati kar za 23%. Izboljšal se je predvsem delež preiskanih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, medtem ko je preiskava kaznivih dejan ostala nekako na predlanski ravni.

Manj kaznivih dejan in boljša raziskanost

Od skupnega števila kaznivih dejanj s področja splošne kriminalitete je kamniška policijska postaja lani obravnavala 953 (1.020) ali 7,0 % manj kaznivih dejanj kot v letu 2013. Od tega je obravnavala 728 (867) ali 16,0 % manj kaznivih dejanj zoper premoženje, kot v letu 2013. Od teh je bilo preiskanih 36,5 % (33,6 %) kaznivih dejanj.

Višja preiskanost števila kaznivih dejanj na tem področju gre na predvsem na račun raziskanosti kaznivih dejanj tatvin in vlomov, kar je najbrž nekoliko vplivalo tudi na zmanjšanja števila le-teh.

Lani je bilo tako manj kaznivih dejan tatvin – 351, (424 predlani). Večinoma je šlo za tatvine žlebov, goriva na bencinskih servisih, registrskih tablic, koles in tatvine v trgovinah. Nekaj manj je bilo obravnavanih tudi kaznivih dejanj velike tatvine 169 (188 predlani), od katerih so uspešno preiskali 34,9 %, kar je precej več od predlanskih 9,0 %.

Upad je bilo zaznati tudi pri kaznivih dejanjih poškodovanja tuje stvari – 75 (96 predlani), medtem ko so zabeležili dva primera več kaznivih dejanj zoper življenje in telo 21 (19 predlani) in šest primerov več kaznivih dejanj zoper pravni promet, lani 11, predlani 5.

Kazniva dejanja zoper zakonsko zvezo, družino in otroke

V lanskem letu so kamniški policisti obravnavali 178 primerov (102 predlani) kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in otroke, ki zajemajo nasilje v družini, zanemarjanje otrok in surovo ravnanje, odvzem mladoletne osebe ter neplačevanje preživnine.

V skladu z večjim poudarkom tožilstva in ostalih služb v zvezi nasilja v družini je vodstvo policijske postaje usmerjalo policiste k zaznavi kaznivih dejanj, ki so bila storjena v družinskem krogu.

Več gospodarskega kriminala in goljufij

S področja gospodarske kriminalitete je Policijska postaja Kamnik lani obravnavala 209 primerov kaznivih dejanj (134 predlani). V večji meri so bila to kazniva dejanja poslovne goljufije, za katera je policijska postaja dobila prijavo s strani oškodovanca, nekaj kaznivih dejanj, pa je policija odkrila tudi z lastnim delom.

Droge

S področja prepovedanih drog je PP na območju občine Kamnik obravnavala 8 (10) kaznivih dejanj, s tega področja, pa je bilo lani ugotovljenih tudi 35 prekrškov.

Prekrški

Policijska postaja je v letu 2014 obravnavala 251 različnih prekrškov. Največ je bilo kršitev javnega reda in miru, in sicer 158.

Po Zakonu o tujcih so policisti obravnavali 15 kršitev, 35 kršitev po Zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, 7 kršitev po Zakonu o zaščiti živali, 7 kršitev po Zakonu o prijavi prebivališča, 5 kršitev po Zakonu o orožju, 2 kršitvi po Zakonu o zasebnem varovanju in 2 kršitvi po Zakonu o omejevanju rabe alkohola. S področja drugih predpisov, pa so bile ugotovljene 3 kršitve.

Stanje na področju prekrškov na območju občine Kamnik kamniški policisti ocenjujejo kot relativno ugodno.

V skupnost usmerjeno policijsko delo in preventivne dejavnosti

V letu 2014 so vodje policijskih okolišev (VPO) na območju občine Kamnik izvedli 291 različnih preventivnih dejavnosti.

Namen lanskih  dejavnosti v skupnost usmerjenega policijskega dela je bilo približevanje storitev policije ljudem in zagotavljanje stalne navzočnosti policistov, zlasti VPO med ljudmi, s čimer je policijska postaja prispevala k povečanju njihove varnostne zavesti in občutka varnosti.

Preventivne dejavnosti na področju kriminalitete je enota, preko VPO, usmerila v svetovanje in predavanja državljanom, ki so jih VPO organizirali za javne ustanove in različne skupine ljudi (starejše ljudi, starše, učitelje, šolarje ipd.). Razdeljenih je bilo tudi veliko preventivnih letakov, ki so bila razdeljena na osebna vozila, preventivne letake pa so izobešali tudi na oglasne deske v stanovanjskih blokih ter s tem pripomogli k zmanjšanju vlomov v stanovanja in vzpodbujali občane k večjemu samozaščitnemu ravnanju.

V sklopu preventivnih dejavnosti na področju javnega reda je policijska postaja Kamnik usmerila v preprečevanje kršitev na javnih prireditvah, zlasti športnih. Veliko pozornosti je bilo namenjene področju vrstniškega nasilja, točenja alkoholnih pijač vinjenim in mladoletnim osebam, ter obratovalnega časa, kakor tudi v usmerjanje dela policistov pri obiskovalcih v gorah in na smučišču na Veliki planini, ter izboljšanju varovanja okolja.

Številne preventivne dejavnosti, pa so kamniški policisti izvedli tudi na področju cestnega prometa, o čemer smo pisali že v enem od prejšnjšnjih prispevkov,  ter na področju izvajanja predpisov o tujcih, kjer so bile dejavnosti usmerjene predvsem v v pridobivanje informacij v zvezi s problematiko tujcev in ilegalnih prenočišč.

Podatki so povzeti iz poročila o stanju javne varnosti na območju občine Kamnik v letu 2014, ki sta ga pripravila policijski inšpektor Dušan Hočevar in komandir policijske postaje Sebastjan Juhant.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve