Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Lokalne volitve 2014 / Marjan Šarec, županski kandidat LMŠ – Naprej Kamnik

Marjan Šarec, županski kandidat LMŠ – Naprej Kamnik

Marjan Šarec, 2.12.1977, Šmarca, Jeranova ulica 13, 1241 Kamnik LMŠ – LISTA MARJANA ŠARCA – NAPREJ KAMNIK

Aktualni župan in nesporni favorit letošnjih županskih volitev, ki bi, z nekaj sreče, morebiti lahko zmagal že v prvem krogu, kar pa je, že zaradi velikega števila županskih kandidatov, manj verjetno, oz. zelo težko izvedljivo.

Marjan Šarec - Foto: marjan-sarec.si

Marjan Šarec – Foto: marjan-sarec.si

Poklicni igralec, imitator in družinski oče, ki je pred štirimi leti, domala slaven, razmeroma mlad in brez predhodnih političnih izkušenj, odrske deske zamenjal z grobo žagovino maneže političnega cirkusa, ter pokazal več resnosti in zrelosti od večine svojih politično zrelih nasprotnikov. Lahko bi rekli, da je za hec kandidiral in zares zmagal, nato pa s svojo trmo in načelnostjo vrhunsko nadigral svoje politične botre, spletkarske ‘kamniške strice iz ozadja’, ki so ga hoteli izkoristiti za svoje zakulisne politične spletke.

Brezkompromisno je že pred izvolitvijo začel rezati politično popkovino, nato pa, domala takoj po izvolitvi, pokazal, da je ‘ta komedijant’, kot mu, zaradi igralskega poklica oporekajo kritiki, ki jim zmanjka argumentov, zelo resen in samostojen igralec ter ne zgolj lutka v rokah tistih, ki so se nadejali, da bodo z njim z lahkoto upravljali iz ozadja. Spričo tega je že na začetku mandata izgubil veliko političnih zaveznikov, predvsem iz vrst tistih, ki so se, v zameno za podporo, nadejali osebnih in političnih koristi. Globoko užaljeni koristoljubci in preračunljivci so postali njegovi najglasnejši kritiki, s svojo odločnostjo in pogumnimi potezami, pa je začel pridobivati simpatije, podporo in zaveznike med tistimi, ki zanj sploh niso volili.

Z odločnostjo, ki je povzročila nemalo hrupa in negodovanja, je uspel, kljub odmevnim nasprotovanjem ter celo ovadbam zaradi domnevnega mobinga, prevetriti delo občinske uprave in nekaterih javnih zavodov ter vzpostaviti red, kar mu, sicer bolj potiho in neradi, priznavajo tudi najbolj zagreti politični nasprotniki.

Številne fronte, ki si jih je odprl s svojimi brezkompromisnimi, vendar najbrž nujno potrebnimi potezami, so povzročile, da je znašel v skorajda sovražnem okolju. Zaradi slabih izkušenj in odkoritenih spletkarjev, ki so bili vajeni, da so se stvari na občini nekdaj urejale bolj ‘po domače’, se je, na trenutke mogoče celo nekoliko preveč, zaprl v delovni krog peščice ljudi, ki jim zaupa, na drugi strani, pa je ostal odprt za občane, ki najbrž še nikoli niso imeli tako lahkega dostopa do župana. Če ne drugače, že prek rednih ‘govorilnih ur’, oz. srečanj z občani, kamor lahko, brez predhodne najave, pride vsak.

Kot župan se je izkazal za preudarnega, mogoče nekoliko premalo (pre)drznega, kar pa je, glede na splošne gospodarske razmere in pogoje delovanja, v tem času najbrž prej prednost kot slabost. Stvari, ki so se delale, so se delale premišljeno in z namenom, da trajajo. Največji podvig je bil vsekakor izgradnja OŠ Toma Brejca, ob izgradnji katere so njegovi nasprotniki sicer precej brusili zobe in jezike, ampak razloge za te kritike gre prej iskati v prekrižanih načrtih nekaterih posameznikov in lobijev, ki so si od izgradnje, oz. prenove kamniških šol obetali koristi.

Seveda je bilo v štirih letih zaznati tudi kak spodrsljaj, kot je bila, denimo, nekoliko preširoko zastavljena sprememba prometnega režima v centru mesta, vendar so se storjene napake, spričo dobre odzivnosti, sodelovanja z vsemi prizadetimi, hitro in učinkovito odpravile.

Kot primer dobre odzivnosti in učinkovitega delovanja, zagotovo ne moremo mimo letošnje zime, ko je po občini pustošil žled, saj gre najbrž za čas, v katerem se je Marjan Šarec, kot župan, najbolj izkazal in pokazal iz kakšnega testa je. Dobra organizacija in koordinirano sodelovanje vseh pristojnih služb sta poglavitna vzroka, da se je vse skupaj izteklo brez večjih posledic. Kamniška občina je bila ena redkih občin, kjer so stvari, brez pritožb občanov in kljub velikim težavam, tekle tako kot bi morale, saj se ni čakalo na pomoč države, ampak se je težave učinkovito in samoiniciativno reševalo takoj in tako hitro, kot je bilo sploh mogoče.

Marjan Šarec se tokrat v boj za nov mandat podaja brez očitnih političnih zaveznikov. Na volitve gre s svojo listo, pričakovati pa gre, da bo v morebitnem drugem krogu dobil podporo strank s katerimi je dobro sodeloval že do sedaj, medtem ko je podpora strank, ki so bile v tem mandatu v opoziciji vprašljiva, oz. je povsem odvisna od protikandidata, ki se mu bo uspelo prebiti v drugi krog volitev.

Prvo polovico mandata, če ne še več, se je moral Marjan Šarec ukvarjati predvsem s ‘podedovanimi’ zadevami in ‘okostnjaki iz omar’, vendar mu je kar dobro uspelo prekiniti s slabimi praksami iz preteklosti, prekiniti govorice o domnevni korupciji, ki naj bi (nekdaj) kraljevala na občini in delovanje občinske uprave dvigniti na višji ter občanom prijaznejši nivo. Zato najbrž ne bo nič narobe, če dobi priložnost v še enem mandatu v katerem bo lahko delal bolj sproščeno in brez večjih bremen iz preteklosti. Njegovo dosedanje delo, resnici na ljubo, vendarle ni bilo tako slabo, kot to želijo, predvsem zaradi lastnih interesov, prikazati njegovi najglasnejši kritiki in nasprotniki. Nedvomno je bilo mnogo boljše od dela, predvsem pa od načina dela, ki smo ga bili prebivalci občine vajeni pri njegovem predhodniku.

Zadnjo besedo o tem, ali so zadovoljni z njegovim delom, oz. ali bo Marjan Šarec tudi prihodnja štiri leta še župan Kamnika, pa bodo imeli volivci.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve