Naslovnica / KULTURA / Marta Triler o Angeli Merici ter Uršulinkah v zamejstvu

Marta Triler o Angeli Merici ter Uršulinkah v zamejstvu

Nocoj se je v dvorani Mekinjskega samostana odvilo prvo izmed štirih predavanj sestre Marte Triler, ki odkrivajo zgodovino uršulinskega reda, njihovega delovanja, poslanstva in nenazadnje tudi odhod uršulink s kamniškega samostana.

Prvo predavanje je bilo namenjeno spoznavanju ustanoviteljice uršulink, Angeli Merici. Svetlolaso prikupno in omikano dekle je živelo v času renesanse, času, ki so ga zaznamovali Kopernik, DaVinci, Gutenberg, Kolumb ter mnogi drugi. Angela je živela v Italiji skupaj s štirimi sorojenci, oče, ki je cenil izobrazbo pa jim je ob večerih bral zgodbe iz življenja svetnikov – tako se je Angela naučila brati.

Pri približno sedemnajstih letih jo je zaznamovala smrt staršev in sestre, odselila se je k stricu – ta jo je seveda želel poročiti. Mladenka se je posvetovala s spovednikom in sklenila, da bo vstopila v frančiškanski tretji red in tako postala sestra Angela, kaj kmalu pa se je odselila nazaj v domači kraj.

Tu nekje se zgodbe pričnejo razhajati. Mnogi trdijo, da je Angela med žetjem pšenice doživela videnje, v katerem ji mrtva sestra veli napraviti družbo posvečenih žena – drugi pravijo, da je videnje še kako možno, a da se je za idejo o uršulinkah zagrela zaradi slabega okoli sebe; posilstev, nasilja, vojne in drugih temačnih stvari. To dogajanje naj bi bilo povod začetku njenega notranjega iskanja.

Sestra Angela je na domačem posestvu živela še skoraj dvajset mirnih let, leta 1516 pa so jo frančiškanski predstojniki poslali v opustošeno Brescio tolažit vdovo, kasneje je tam spoznala trgovca s katerim sta romala na različne svete kraje. V Brescii je ustanovila gibanje Božja ljubezen, iz katerega je potem leta 1535 nastala redovna skupnost uršulink.

Uršulinke so se tam v glavnem posvečale predvsem vzgoji deklet in deklic, a o tem bo moč več izvedeti na naslednjem predavanju Marte Triler, ki bo potekalo četrtega maja na temo uršulinske dekliške šole.