Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Lokalne volitve 2014 / Matej Slapar, županski kandidat NSi – KD

Matej Slapar, županski kandidat NSi – KD

MatejSlapar

Matej Slapar – Foto: nsi-kamnik.net

Matej Slapar, 17.9.1984, Mekinje, Polčeva pot 7, 1241 Kamnik NOVA SLOVENIJA – KRŠČANSKI DEMOKRATI

Županski kandidat Nsi, s komaj dobro napolnjenimi tridesetimi leti, je daleč najmlajši županski kandidat. Očitno stopa v podedovane, in najbrž še nekoliko prevelike, lokalno-politične čevlje Mateja Tonina, ki ga, spričo stolčka v državnem zboru, županski položaj ne zanima več in ima najbrž že cilje, ki segajo višje od županskega stola.

Matej Slapar je jagodni izbor NSi-jeve jesenske trgatve, ki je nastala kot plod spomladanske najave, da ima Ljudmilina lokalna podružnica na zalogi kar štiri županske kandidate, ki se bodo, za končni izbor, pomerili v nekakšni interni bitki talentov. Vse skupaj je na prvi pogled prvi pogled morda res delovalo shizofreno, v resnici pa je šlo zgolj za premišljeno zgodnjo kampanjo, krajo medijskega prostora in odmevno promocijo nosilcev svetniške kandidatne liste.

Kljub relativni mladosti Mateja Slaparja, bi težko rekli, da gre za politično neizkušenega kandidata. Slapar se ponaša že z osemletnim mandatom v občinskem svetu, mandatom predsednika KS Mekinje, desetletnim delovanjem v lokalnem društvu… Nedvomno se mu pozna, da je kmečki otrok, ki mu delovne navade in delo niso tuje, zato ni čudno, da se je, kot finančni analitik v mednarodnem podjetju, uspešno podal še v samostojne podjetniške vode. Človek se vpraša, od kje mu, ob vsem tem, še energija za magistrski študij, politično udejstvovanje in aktivno župansko kampanjo.

Vprašanje je, če bo dolgotrajna in skrbno načrtovana kampanja lokalnih aktivistov NSi dovolj uspešna, da bi njihovega županskega kandidata pripeljala v morebitni drugi krog volitev. Teoretična možnost sicer obstaja, vendar Slaparju ne gre najbolj na roke, da ne nastopa kot enotni županski kandidat kamniške desnice, hkrati pa je, spričo političnega odraščanja v Toninovi senci, nekoliko slabše prepoznaven.

Kakorkoli že, na tokratnih volitvah Slapar bržkone nima pretirano velikih možnosti za zmago, na kmetih bi rekli, da bo moral pojesti še nekaj žgancev, ampak glede na to, da imajo pridni običajno tudi dober apetit, utegne biti Matej Slapar eden izmed najresnejših in najmočnejših županskih kandidatov že čez štiri leta. Tudi zato, ker bo, kot nosilec kandidatne svetniške liste, zagotovo vsaj še en mandat sedel v občinskem svetu.

Zanemariti pa ne gre še ene Matejeve, ne nepomembne lastnosti – je mamam in babicam všečen tip fanta, zato bi ga marsikatera volivka, oz. kandidatka za taščo, z veseljem vzela tudi za zeta. Moči ženskega volilnega telesa, pa se ne sme nikoli podcenjevati, kajne?