Naslovnica / ŠPORT / Matic Romšak je ponovno zmagal na avstrijskem prvenstvu

Matic Romšak je ponovno zmagal na avstrijskem prvenstvu

29. triatlon na polovični Ironman razdalji – PODERSDORF 2016

Prvo soboto v septembru je ob Nežidersekm jezeru v bližini Dunaja potekalo eno najstarejših svetovnih tekmovanj na Ironman in pol ironman razdalji, tudi kot odprto državno prvenstvo Avstrije.

V IRONMANU 70.3 je nastopilo 550 tekmovalcev, med njimi tudi šest Slovencev.  Tekmovalcem in organizatorjem jo je v 29 letih pogosto zagodlo vreme, tako da je plavanje tudi že odpadlo, letos pač ne, saj so bili pogoji na progi idealni.

matic romsak 1

Štart plavanja ob 7.00 je bil stresen, saj se je v vodo naenkrat pognalo 1200 tekmovalcev na ironman in polovični razdalji, že na kolesu, pa so se najhitrejši tekmovalci hitro izdvojili in odpeljali svojo tekmo. Hitrost najhitrejših v solo vožnji, večinoma na kronometrskih kolesih, je precej presegla 40 km/h in to hitrost je dosegel tudi najhitrejši Slovenec Matic Romšak, ki je za 90 km kolesarjenja potreboval natanko 2.15 minut. Suvereno je odtekel tudi maraton v času pod 1.30 minut in tako v kategoriji 50 – 54 let, med 52 tekmovalci, zmagal s prednostjo petih minut in osvojil edino slovensko zlato medaljo.

Izjava: “Na tekmi sem res užival, v prav vseh disciplinah. Kolo bi lahko letelo še bolj, vendar je bilo potrebno nekaj energije pustiti še za tekaško progo. Vedel sem, da sem hiter in da mi bo zmaga težko ušla. Je pa res, da me po četrti zmagi na avstrijskem prvenstvu nekateri sotekmovalci že postrani gledajo (šala). “

matic romsak 2

Po lanskem uspehu, ko je Miro Kregar s časom 4.29,48 med veterani zmagal, Romšak pa z minuto slabšim časom osvojil tretjem mesto, je slednji ponovil svoj uspeh izpred treh let in obranil Mirotov naslov. Osvojil je edino slovensko medaljo, saj je med skoraj 500 uvrščenimi, s časom 4.18,24 zasedel skupno 15.mesto, v kategoriji pa zmagal, s kar 20 minutno prednostjo pred Franzem Gratenederjem, ki je z drugim mestom postal avstrijski državni prvak v kategoriji M50-54, v kateri je bilo uvrščenih 40 tekmovalcev.

Da je Romšak letos dosegel odličen čas dokazuje tudi podatek, da je bil za več kot štiri minute hitrejši od zmagovalca v mlajši kategoriji.

matic romsak 3Matic Romšak je o tekmi povedal: “V Podersdorfu rad tekmujem, kljub temu, da sem tam pred dvema letoma grdo padel in se polomil. Všeč mi je Gradiščanska, mestno središče kulturne prestolnice Železnovo, sploh pa manjša mesteca ob Nežiderskem jezeru, ki jih krasi prekrasna narava,  brezhibno urejeni ravninski vinogradi, v katerih raste grozdje za najboljša svetovna predikatna vina in pa številni naravni parki ter rezervati ob jezeru, kjer imajo množice različnih ptic, kljub stotinam veternih elektrarn, idealne življenjske pogoje.

In kljub temu, da se je sobota prebudila v oblačno jutro in da so nas že pred štartom zmotile prve kaplje dežja, sem se fizično dobro počutil in prijatelju in spremljevalcu Tomažu Drolcu odkrito napovedal naskok na prvo mesto. Glede na to, da se nas je na štartu gnetlo več kot 800 tekmovalcev bi bil primernejši štart v dveh valovih, a so nas v tekmo spustili vse naenkrat, posameznike, štafete, ironmenaše in tiste na polovički. Sam sem vse tri discipline tekmoval optimalno in v prav vseh treh tudi dosegel najboljši čas v kategoriji. Ker nisem najboljši plavalec, sem glavno pozornost namenil kolesarjenju, ki mi je odlično uspelo, saj sem 90km prekolesaril s povprečno hitrostjo nad 40km/uro. Ker je bilo tudi vreme letos v redu, lahko rečem le – lepa tekma.”

 
Rezultati M50-54, plavanje-kolo-tek:
1.     Matic Romšak  SLO                  32,05 – 2.14,38 – 1.28,04      4.18,25
2.     Franz Grateneder AUT          34,45 – 2.27,27 – 1.35,33      4.37,55
3.     Josef Rausch  AUT                    38,17 – 2.23,38 – 1.38,14      4.41,57