Naslovnica / NOVICE / Med prejemniki najvišjih priznanj Agencije za varnost prometa tudi ZŠAM Kamnik

Med prejemniki najvišjih priznanj Agencije za varnost prometa tudi ZŠAM Kamnik

V okviru tradicionalnega srečanja predstavnikov vseh lokalnih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV), ki je potekalo danes v Ljubljani, je Agencija za varnost prometa podelila najvišja priznanja 18 posameznikom in organizacijam za življenjsko delo na področju prometne preventive. Udeleženci posveta pa so razpravljali tudi o izvedenih preventivnih aktivnostih, prijazni infrastrukturi namenjeni ranljivejšim udeležencem v prometu, analizam in konkretnih ugotovitev presojevalcev varnosti cestne infrastrukture ter predstavili primere dobrih praks.

Tradicionalnega srečanja se je ponovno udeležilo več kot 140 udeležencev iz več kot 110 slovenskih občin in drugih gostov. Udeležence sta nagovorila tako dr. Peter Gašperšič, minister MZI kot mag. Igor Velov, direktor AVP. Vsako leto na srečanju agencija podeli priznanja za življenjsko delo posameznikom in organizacijam na področju prometne preventive. Letos so priznanja podelili 18 posameznikom in organizacijam Svečano listino AVP na področju prometne preventive.

Posvet predstavnikov občinskih SPV je namenjen lokalnim skupnostim za lažje in učinkovitejšo organizacijo dela lokalnih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin namreč organizirajo in vodijo preventivne dejavnosti v cestnem prometu na lokalni ravni ter skrbijo za vzgojo udeležencev v cestnem prometu. Sodelovanje z občinskimi Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in izvajanje preventivnih aktivnosti na lokalni ravni je pomembna naloga Javne agencije RS za varnost prometa. Agencija nudi SPV-jem nudi podporo in koordinacijo aktivnosti med nacionalno in lokalno ravnijo, skrbi za prenosa strokovnega znanja in usposabljanja, nudi podporo v obliki zagotavljanja preventivnih gradiv, izvajanja preventivnih dogodkov in drugih aktivnosti.

SPREMEMBA ZAKONODAJE OKREPILA STATUS OBČINSKIH SPV-jev

Na predlog javne agencije se je v letošnjem letu s spremembo zakonodaje okrepil tudi status občinskih SPV z jasno opredelitvijo, da gre za strokovno telo občinskega sveta. V zadnjih dveh letih so v agenciji močno okrepili aktivnosti, namenjene občinskim SPV. Pripravili so spletni »Portal SPV« za lažje obveščanje in spremljanje aktivnosti ter izmenjavo informacij med posameznimi občinami. Poleg preventivnih gradiv za podporo nacionalnim akcijam, ki jih izvajajo na lokalni ravni, v agenciji izvajajo tudi številne preventivne dogodke namenjene lokalnim prebivalcem. Že drugo leto zapored so pripravili tudi javni poziv z dodatnimi gradivi in pripravo načrtov šolskih poti za potrebe občin. V letošnjem letu bo tako 17 občin prejelo dodatna gradiva za izvajanje usposabljanj za vožnjo kolesa ter opremo za šolske poti. Nudijo pa tudi vse potrebne informacije za podporo medijskim aktivnostim na lokalni ravni. Ob organiziranju letnih posvetov in različnih tematskih usposabljanj, javna agencija organizira tudi regijske posvete, redno pa obiskuje tudi posamezne občine. Sodelovanje z lokalnimi in občinskimi SPV-ji je izjemnega pomena saj se večina prometnih nesreč zgodi na lokalnih cestah, lokalnih okoljih in naseljih zato je za izboljšanje prometne varnosti ključno sodelovanje, ki pomagam tudi pri izboljšanju stanja varnosti v lokalnih skupnostih.

Minister Gašperšič je posebej poudaril pomen delovanja Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu za lokalne skupnosti. Da bi prometno varnost še izboljšali so na ministrstvu pripravili več sprememb zakonskih predpisov, na državnih cestah pa z dodatnimi sredstvi zagotovili izvedbo nujno dodatnih potrebnih infrastrukturnih ukrepov. Vsem posameznikom in njihovim sodelavcem se je posebej zahvalil za vsako preventivno akcijo na terenu in trud, ki ga vlagajo v izboljšanje stanja varnosti na njihovih lokalnih cestah.

Igor Velov, direktor AVP je poudaril:«Rad bi se zahvalil in izpostavil dobro sodelovanje in izvajanje preventivnih aktivnosti na lokalni ravni saj z vašo pomočjo lahko dosežemo prav vsakega posameznika in ga tako poučimo in informiramo o prometni varnosti. Želim si, da tudi v naslednjem letu naše skupno sodelovanje nadaljevali in ga še dodatno okrepili. Zagotavljanje ustrezne podpore in organiziranosti na lokalni ravni je izjemno pomembno za prometno varnost. Skladno s cilji nacionalnega programa in obdobnega načrta smo zato v agenciji okrepili tako preventivne aktivnosti kot tudi spodbudili uvajanje dodatnih ukrepov ter sodelovanja z vsemi deležniki, ki vplivajo na varnost v cestnem prometu, posebno pozornost pa smo namenili tudi njihovemu povezovanju. Predvsem nevladne organizacije, verske skupnosti, policijo in ministrstva so tu ključne, njihova vloga pa izjemno pomembna,« je še poudaril.

Dobitniki svečane listine AVP na področju prometne preventive za leto 2016 so (v oklepaju je naveden predlagatelj):

 • Vincencij Avsec (SPVCP Občine Loška dolina),
 • Boris Kozenburger (SPVCP Občine Hajdina),
 • Janez Krajnc (SPVCP Občine Juršinci),
 • Alojz Markovič (SPVCP Občine Ivančna Gorica),
 • Alojz Mertelj (SPVCP Občine Kranjska Gora),
 • Rajko Bivic (ZŠAM Ivančna Gorica),
 • Anamarija Hvala (SPVCP Občine Cerkno),
 • Vojko Jezeršek (ZŠAM ŽIRI),
 • Dušan Nemec (SPVCP Občine Moravske Toplice),
 • Milan Pečnik (SVPCP Občine Žalec),
 • Anton Škorja (SPV Občine Laško),
 • Borut Šuštaršič (SPVCP Mestne občine Novo mesto),
 • Franc Zorec (SPVCP Občine Radeče),
 • ZŠAM Kamnik (SPVCP Občine Kamnik),
 • Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka Ptuj (SPVCP Mestne občine Ptuj),
 • Policijska postaja Šmarje pri Jelšah (SPVCP Občine Šmarje pri Jelšah),
 • Policijska uprava Maribor (SPVCP Mestne občine Maribor),
 • Društvo upokojencev Muta (SPVCP, Občina Muta)

 

Besedilo in fotografija: Agencija za varnost prometa

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve