Naslovnica / NOVICE / Mednarodni projekt Erasmus+ na OŠ Toma Brejca

Mednarodni projekt Erasmus+ na OŠ Toma Brejca

Na OŠ Toma Brejca so mednarodno izmenjavo zaključili z doživljajsko igro Escape School.

V preteklem tednu smo na naši šoli gostili učitelje in učence iz Grčije, Poljske in Hrvaške v okviru dvoletnega mednarodnega projekta Erasmus+ “Razvijanje osnovnih spretnosti učencev preko umetniških zmožnosti”. Namen našega druženja je bilo spoznavanje naše kulturne in naravne dediščine, tradicije in navad, s katerimi so se gostje seznanili med bivanjem pri družinah slovenskih otrok ter med dopoldanskimi izleti.

V ponedeljek so si gostje najprej ogledali naš domači kraj – Kamnik in s pomočjo vodičeve razlage izvedeli tudi nekaj bistvenih podatkov o zgodovini našega mesta. V torek dopoldne smo si skupaj ogledali staro mestno jedro Ljubljane in se z vzpenjačo povzeli na grad. V sredo je sledil potep po prelepi Veliki planini z obvezno pokušnjo štrukljev. V četrtek so si vsi udeleženci natisnili poljubni motiv na majico, ki jih bo za vedno spominjala na to izmenjavo, in poslikali vsak svoj keramični krožnik s priljubljenim kamniškim motivom. V petek dopoldne pa so se vsi udeleženci v narodno mešanih skupinah podali na orientacijski pohod po Kamniku in ob reševanju nalog ter iskanju »zaklada« neizmerno uživali.

 

Vsak dan pa so v popoldanskem času svoje umetniške sposobnosti, socialne kompetence in znanje tujih jezikov razvijali na dramski, likovni ali glasbeni delavnici, katerih delo se je nenehno prepletalo in v soboto dopolnilo v skupno celoto.

V soboto, 14. 10. 2017, smo namreč naše druženje sklenili s predstavitvijo izvirne doživljajske igre z elementi improvizacije, z naslovom ESCAPE SCHOOL, katere idejni pobudnik je bil Goran Završnik, ki je skupaj s  sodelavko Anjo Bezlovo in ostalimi mentorji sodeloval pri vodenju popoldanskih umetniških delavnic in ob koncu tedna ustvarjalno povezal delo le-teh.

Obiskovalce prireditve smo presenetili, ko smo jih razdelili v deset skupin in vsako izmed z vnaprej pripravljenim načrtom poslali v nekaj učilnic, kjer so morali reševati različne naloge, pokazati nekaj matematičnega, literarnega, jezikovnega ali splošnega znanja. V vsaki učilnici so imeli le 8 minut, da so razrešili nalogo, ki so jim jo zastavili učenci, ki so gospodovali v posamezni učilnici. Kot je v šoli običajno, so bile njihove rešitve tudi ocenjene – tokrat s strani učencev. Na koncu je vsaka skupina prejela košček sestavljanke, ki so jo nato skupine ob vrnitvi na izhodiščno točko (v šolsko telovadnico) sestavile. Sestavili so velik ključ – torej so s skupnimi močmi le našli ključ za pobeg iz šole!

Gledalci oz. aktivni udeleženci doživljajske igre ESCAPE SCOOL so bili nad konceptom igre navdušeni – med igro so se zabavali, sodelovali, nekoliko napenjali možgane in začutili nekaj napetosti ter tudi nekoliko tekmovalnosti. Na koncu so učence in mentorje nagradili z močnim aplavzom.

Sledil je še sklepni del: učenci glasbene delavnice so zapeli pesem v angleščini o moči sodelovanja med ljudmi, vsi udeleženci smo prejeli certifikate o sodelovanju na mednarodni delavnici, vsi mentorji in učenci smo se skupinsko fotografirali.

Tako učenci kot mentorji smo se poslovili z besedami ponosa, zahvale in lepih želja. Ni manjkalo objemov in obljub, da bomo nedvomno negovali svoja nova prijateljstva ter spomine, ki smo jih skupaj ustvarili v Sloveniji, ohranili za vedno.

Živa Blatnik

Vtisi učencev:

»Gostiti Grkinjo je bilo zanimivo in zabavno. Vsak dan sva se igrali monopoli in kartali. Predstavila mi je je tudi njihov način življenja ter družino. Upam, da se je imela pri nas lepo.«
Iza Bela Ivanko, 9. a

»Gostiti učenko iz Hrvaške je bilo prijeno. Sporazumevali sva se v njenem jeziku in tudi dobro sva se ujeli, saj je bila zelo prijazna. Te izkušnje ne bom nikoli pozabila.«
Tanai Movern, 9. a

»Gostil sem učenca iz Grčije, pri katerem sem bival tudi sam, ko smo bili lani na izmenjavi v Grčiji. Všeč mi je bilo, da sem lahko gostil prav njega. Ponovil sem veliko angleščine in se naučil nekaj grških besed. Všeč mi je bilo, ker ni bil zadržan. Izkušnja je bila zelo prijetna in upam, da se še kdaj vidiva.«
Matic Šubelj, 9. a