Naslovnica / Črna kronika / Medved na Menini planini napada ovce

Medved na Menini planini napada ovce

V dveh napadih, ki sta se zgodila v noči na nedeljo in nocoj, je medved na območju Menine planine pokončal kakih 12 ovac.

Prvi napad medveda na ovce se je zgodil na pašniku pod Menino planino v noči na nedeljo, ko je medved pokončal osem, povečini visoko brejih ovac.

Šlo naj bi za za mlajšega, po podatkih domačih lovcev za kakih 130 kilogramov težkega medveda, vendar gre očitno za precej problematično oz. krvoločno zverino. Po nedeljskem masakru je bil, po pripovedovanju domačinov, medved namreč opažen, da se je, tako v ponedeljek, kot tudi v torek, vrnil na lokacijo pokola, danes ponoči pa je znova udaril po ovcah.

Medved je med ovcami naredil pravi masaker.

 

Tokrat je napadel ovce na pašniku nekoliko nižje od lovske koče LD Tuhinj, kjer naj bi po trenutnih in še neuradnih podatkih oklal oz. pokočal vsaj tri oz. štiri ovce.

O pokolu ovac so bili obveščeni tako lovci, kot tudi pristojne službe, ki smo jih že zaprosili za informacijo o povračilu škode lastnikom ovac in morebitnem odstrelu problematičnega medveda, ki povzroča škodo. Morebiten odstrel krvoločnega medveda namreč ni v pristojnosti lovcev, ampak v pristojnosti okoljskega ministrstva, postopki do izdaje odločbe pa so običajno precej dolgotrajni.

Spričo tega so prebivalci krajev kar precej zaskrbljeni za varnost svoje živine, ki se še pase na območju Menine planine, bržkone pa bi utegnil biti medved, ki je okusil kri, nevaren tudi številnim izletnikom in gobarjem.

Fotografije:  Miha Burja