Naslovnica / NOVICE / Mestni junaki: Policisti in občanka oživljanjem rešili življenje onesveščenega moškega

Mestni junaki: Policisti in občanka oživljanjem rešili življenje onesveščenega moškega

Na Tomšičevi ulici v Kamniku se je v nedeljo popoldan, 27. 11. 2019, odvila prava drama, v kateri so policista Jure Kozole in Uroš Avguštinčič, kriminalist Drago Kolar in bližnja soseda Joži Landa, ki jim lahko brez dvoma lahko rečemo kar junaki nedelje, s prisebnim in takojšnim ukrepanjem uspeli v življenje povrniti in pri življenju obdržati 78-letnega moškega, ki se je onesvestil v bližini policijske postaje.

Srečno naključje je hotelo, da so bili nedeljsko popoldne, v trenutku ko se je na Tomšičevi ulici, pri stavbi sodišča zgrudil moški, zaradi službenih obveznosti trije policisti slučajno prisotni na kamniški policijski postaji, ki je običajno v tem času zaprta in prazna.

Klic na pomoč

Z ulice so, okrog 15.30,  zaslišali krik na pomoč ter klic naj kdo pokliče rešilca, zaradi česar je policist Jure Kozole skočil pogledat kaj se dogaja. Že takoj, ko je stopil na ulico je pri stranskem vhodu sodišča na tleh zagledal negibno ležečega starejšega moškega. V tistem trenutku je prišla tudi bližnja soseda Joži Landa, ki je, ko je videla kaj se dogaja, doma brž pograbila odejo in jo prinesla s seboj na ulico.

Policist in soseda sta nemudoma priskočila na pomoč negibno ležečemu moškemu ter ugotovila, da onesveščeni moški nima utripa, zaradi česar je policist brez pomišljanja Jure Kozole takoj začel z oživljanjem, gospa Joži Landa, pa je nezavestnemu moškemu sprostila dihalne poti. V tistem sta se jima že pridružila tudi policist Uroš Avguštinčič in kriminalist Drago Kolar, ki sta pred tem poklicala tudi reševalce, nato pa so vsi trije policisti kar nekaj časa oz. vse do prihoda reševalcev, moškega izmenjaje oživljali oz. mu masirali srce.

reanimacija-tomsiceva

Kot uigrana reševalna ekipa

V kratkem srečanju in pogovoru, ki smo ga na našo prošnjo opravili z vsemi štirimi, pa policisti in gospa Joži niso skoparili na račun pohval drug drugemu oz. kot je dejal policist Jure Kozole: »Gospa Joži nam je veliko pomagala pri oživljanju, saj se očitno zelo dobro spozna na te zadeve. Moškemu je sprostila dihalne poti, izvlekla njegov jezik in očitno je bilo, da se zelo dobro spozna na oživljanje in nam je bila v veliko pomoč.«

Njegov kolega Uroš Auguštinčič je ob tem še dodal, da so kot policisti sicer usposobljeni tudi za tovrstne primere, vendar s tem le nimajo toliko izkušenj in prakse, dasiravno za nobenega izmed njih to ni bilo prvo oživljanje.

»Začel je dihati,« je nekoliko v zadregi na komplimente policistov vzkliknila gospa Joži Landa ter skromno dodala, da je po poklicu višja medicinska sestra ter da je v preteklosti že oživljala, medtem ko je kriminalist Drago Kolar dodal, da so ob prihodu reševalcev še naprej pomagali, da so lahko reševalci čim hitreje pripravili vse potrebno za nadaljnjo reanimacijo in prevoz moškega v Ljubljano.

Najlepši občutek, ki poplača ves trud

»Najlepši občutek je bil, ko se je moškemu začel ponovno gibati trebuh in je začel dihati, kot je dejala že gospa Joži.« je še dodal kriminalist Drago Kolar, ki bo konec letošnjega leta iz policijskih vrst prestopil v upokojenske, njegov kolega Uroš Avguštinčič pa je ob še tem dejal: »Takrat so bile pa tudi solze sreče.«

»S tem je bil poplačan ves trud z oživljanjem,« je še pripomnil policist Jure Kozole. »Odlični ste bili«, jih je v smehu policija pohvalila gospa Joži, izkušena višja medicinska sestra ter dodala, da so vsi skupaj odreagirali in delovali kot uigrana reševalna ekipa.

Zahvala

Z oživljanjem moškega, ki so ga uspeli gospa Joži ter policisti Jure, Uroš in Drago povrniti in obdržati pri življenju, so nadaljevali reševalci kamniške Nujne medicinske pomoči, ki so bolnika stabilizirali in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Ljubljano. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje sicer zelo resno, vendar se iskreno nadejamo, da bo čim prej okreval, saj se bo svojim rešiteljem, kot so to že storili njegovi sorodniki, zagotovo želel zahvaliti tudi sam.

mestni-junaki-1

Kriminalist Drago Kolar, gospa Joži Landa ter policista Uroš Avguštinčič in Jure Kozole, nedaleč od kraja, kjer so v nedeljo, s takojšnjim ukrepanjem ter dolgotrajnim oživljanjem uspeli rešiti življenje starejšega občana, ki se je zgrudil na ulici.

Policistoma Juretu Kozoletu in Urošu Avguštinčiču, kriminalistu Dragu Kolarju ter gospe Joži Landa, nespornim junakom nedeljskega popoldneva, ki so s svojim premišljenim in takojšnjim ukrepanjem z nesebično pomočjo rešili življenje soobčana, pa se zahvaljujemo tudi mi, saj si za svojo plemenitost zagotovo  zaslužijo vse pohvale in zahvale.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve