Naslovnica / ŠPORT / Mladi kamniški triatlonci na tujih triatlonskih prizoriščih

Mladi kamniški triatlonci na tujih triatlonskih prizoriščih

Planko v Skandinaviji, študentje Klemenčeva, Obreza in Lipovšek v Švici.

Matevž Planko (TK Trisport Exoterm) je v soboto prvič letos tekmoval na tekmi za Evropski pokal. V kategoriji elite in v močni konkurenci enainsedemdesetih tekmovalcev, je v švedskem Malmu, osvojil odlično 15.mesto ter s tem osvojil nekaj dragocenih točk.

planko 1

Matevž po prihodu v cilj Malmö ETU Sprint Triathlon European Cup

Po tekmi je povedal: »Malo pred odhodom na prizorišče sem izvedel, da je zaradi vetra in valov razdrlo štartni ponton in to je pomenilo, da bomo štartali v vodi. Voda je imela okoli dvajset, enaindvajset stopinj, a bolj kot to so me skrbeli valovi.

Ko smo pred štartom čakali v šotoru, da nas pokličejo je prišla še ploha. Vedel sem, da bo kolesarski del zelo nevaren, če bo mokro. Štartali smo in zaradi valov nisem imel pojma kam plavam. Plaval sem z grupo in nisem vedel na kateri poziciji plavam. Poskusil sem se čim bolj skoncentrirati na kadenco in čim hitreje odplavati sedemsto petdeset metrov. Iz vode sem prišel s kar velikim zaostankom za prvim. Hitro sem naredil menjavo in upal, da ujamem prvo grupo. Poznala se mi je moč na kolesu, ki sem jo dobil v Dolomitih, kjer sem s klubskimi prijatelji kolesaril pretekli teden, in v drugem krogu od štirih že ujel prvo grupo. Ker je bila proga precej tehnična, sem se trudil ostati bolj na čelu grupe, da zaradi elastike, ki je nastajala na ovinkih nisem odpadel. Po drugem krogu sem bil že kar utrujen in nisem vedel kako bom tekel. A se mi je naslednja dva kroga uspelo nekoliko spočiti in sem lahko tekel zelo suvereno. Imel sem dovolj moči, da sem prišel do petnajstega mesta in do prvih letošnjih točk v članski konkurenci.«

Matevž je že odpotoval na Norveško, kjer ga naslednji vikend čaka nova tekma za Evropski pokal v članski konkurenci.

Maruša Klemenc (Fakulteta za medicino), Leon Obreza (Fakulteta za strojništvo) in Jan Lipovšek (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo), pa so odšli na 13. Univerzitetno svetovno prvenstvo v triatlonu, ki je bilo v nedeljo v švicarskem Nyonu.

Nastopilo je 124 športnikov iz 27 držav, od tega 66 moških in 58 žensk.Dekle iz TK Utrip in fanta iz TK Trisport Exoterm, ki so si junija z uspešnim nastopom na Triatlonu Koper priplavali, prikolesarili in pritekli vstopnico za tekmovanje, so zastopali barve Slovenije in uspešno zaključili tekmovanje.

triatlonci

Slovenski študentje na World University Triathlon Championship: z leve: 2.Maruša, 6.Leon in 7. Jan

Napisala: Nataša Planko