Naslovnica / NOVICE / Mladi za podnebno pravičnost: Podnebni štrajk v Kamniku

Mladi za podnebno pravičnost: Podnebni štrajk v Kamniku

“Pozabljamo, da Zemljo prav malo briga BDP na prebivalca ali pa razvitost robotike. Ko ne bo več zmogla obremenitev, bo poskrbela (in deloma že skrbi), da bomo imeli tudi mi probleme.” Neža, 18 let

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost se bo 15. marca v Ljubljani zbralo na protestu, na katerem bodo zahtevali takojšnje razogličenje Slovenije, vključitev okoljskih tematik v učni načrt, ukrepe za spodbujanje naravne, lokalno pridelane pretežno rastlinske prehrane in ukrepe za zmanjšanje porabe energije.

Protestno bodo zapustili šolske klopi in se pet do dvanajstih zbrali na Kongresnem trgu v Ljubljani. Val protestov za podnebno pravičnost se širi po celem svetu, prišel je tudi v Slovenijo. Gibanje poziva vse, da se samoorganizirajo v okviru šolskih razredov, krožkov in lokalnih skupnosti in doprinesejo k gibanju. Pozivajo tudi starše, šolske delavce in druge, da mlade spodbujajo in sodelujejo tudi sami.

Mladi za podnebno pravičnost na protestu pričakujejo vsaj 1000 ljudi, na pripravljalnem sestanku kjer so oblikovali ključne zahteve pa se je zbralo 70 posameznikov, večinoma mladih, nekaj pa tudi starejših.

Na sestanku so izglasovali zahteve, ki jih bodo na dan protesta predali odločevalcem, na prvem mestu pa je zahteva za takojšnje razogličenje Slovenije v skladu z omejitvijo rasti globalne temperature na največ 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo. Ostale zahteve se dotikajo ukrepov za zmanjševanje porabe energije, spodbujanje sonaravne in lokalno pridelane pretežno rastlinske prehrane, spodbujanje kvalitetnih in dostojnih zelenih delovnih mest, za ohranjanje in povečevanje biotske raznolikosti, zahtevajo tudi vključitev celostne obravnave okoljskih tematik v učne načrte, pravično krožno gospodarstvo ki ne temelji izključno na zasledovanju rasti bruto domačega proizvoda temveč upošteva tudi alternativna merila resničnega razvoja družbe in da se breme prehoda v nizkoogljično družbo pravično razporedi na tiste ki so krizo primarno povzročili ne pa na šibkejše družbene skupine.

“Mladi v politiki vseskozi ostajamo na robu, toda mi smo tisti, ki bomo v dar dobili opustošeno zemljo in onesnaženo vodo. Čas je, da stvari vzamemo v svoje roke, če že generacije naših staršev ravnajo neodgovorno in kockajo z našo prihodnostjo.” Meta, 19 let

Podnebni štrajk v Kamniku

Kamniška mladina ne zaostaja za tisto iz prestolnice, dijaki gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra bodo svoj protest organizirali isti dan petnajst čez poldan na Glavnem trgu, pridružili se jim bodo še dijaki iz centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik in nekateri učenci iz kamniških osnovnih šol, po koncu pa se bodo skupaj vrnili pred GSŠRM in z dronom posneli skupinsko fotografijo. Pozivajo vse, ki jih skrbi za okolje, da se jim pridružijo in pomagajo širiti njihovo sporočilo, naprošajo pa, da si udeleženci sami pripravijo transparente z besedilom, ki opozarja na pomen varnosti okolja.

Z akcijo Svet te potrebuje so se pridružili podpori njihove švedske vrstnice Grete Thunberg, ki se bori proti klimatskim spremembam in se ji vsako leto pridruži vse več somišljenikov po celem svetu.

Laura Hribar

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve