Naslovnica / NOVICE / Mladinsko parlamentarno srečanje Alpske konvencije se je zaključilo s sankanjem

Mladinsko parlamentarno srečanje Alpske konvencije se je zaključilo s sankanjem

Dijaki kamniške gimnazije smo se pretekli teden mudili v Mariboru, kjer se je letos odvilo že 13. srečanje YPAC-a – Mladinskega parlamenta Alpske konvencije.

Za četrtkov vrhunec YPAC-a – generalno skupščino – smo se delegati zbrali v prostorih Univerze v Mariboru. Dan parlamentiranja sta z nagovorom otvorila generalni sekretar Alpske konvencije g. Markus Reiterer in predsednik Državnega zbora Slovenije dr. Milan Brglez. Vsak komite je predstavil in zagovarjal 4 postulate, skupno jih je bilo torej 16. S pomočjo  glasovanja smo določili 10 najbolj perspektivnih, ti pa bodo ob povratku v domače mesto (v našem primeru Kamnik) predstavljeni podjetnikom in politikom, od katerih  je odvisna realizacija naših idej. Tokrat je največ glasov prejel postulat, ki zagovarja prsti in tlem prijaznejšo, vertikalno gradnjo.

Še eno uspešno izvedbo simulacije pravega parlamenta smo delegati proslavili z zabavo, poskrbljeno pa je bilo tudi za profesorje.

V petek smo se z vzpenjačo in s sankami povzpeli na (zaenkrat še) bele pohorske strmine. Po rekreaciji je sledila podelitev priznanj in zaključna slovesnost, nato pa smo se odpravili na (letos kratko) pot proti domu. Pod kamniške planine smo se po petih dneh vrnili okoli tretje ure popoldne.

Napisal: Vitja Bizjak
Fotografija: Zala Seško