Naslovnica / Barve in okusi Kamnika / Mojčine dobrote in sladki trnič
Mojca Potočnik

Mojčine dobrote in sladki trnič

Mojčine dobrote so se v okviru projekta Okusi Kamnika prvič pojavile lansko jesen.

»Tja sva prišli, da se pokaževa in počasi ustvariva delovno mesto, ki me veseli in mi dopušča svobodo kreiranja, učenja in raziskovanja novega,« pravi Mojca Potočnik, ki idejo razvija skupaj z Darjo Pirš. Prva kuha, druga vodi računovodstvo. Zaenkrat Mojčine dobrote delujejo v najeti kuhinji, a cilj je imeti obrat podoben ulični prehrani, kjer bi ponujali okusno hrano s pridihom slovenske tradicije. »Ljudem želim približati jedi, ki jih niso vajeni v vsakdanji kuhinji,« pravi Mojca Potočnik, ki sebe opisuje kot samouka. Z njo smo se pogovarjali tudi o Okusih Kamnika.

Kaj vam pomenijo Okusi Kamnika?
Nam so Okusi Kamnika dali priložnost se pokazati širši javnosti s svojimi jedmi in sploh dali priložnost, da smo začeli delovat. Zato sem za to priložnost zelo hvaležna. Za potrošnika pa so vsekakor odličen naslov za podpiranje lokalnih gostinskih ponudnikov.

Na katero jed iz Okusov Kamnika ste še posebej ponosni?
Na sladki trnič. Ta je vsekakor poseben. Nanj so še posebej ponosni, ker gre za nadgradnjo iz Okusov Kamnika in predstavlja novo jed s sestavino iz tradicije kamniške kulinarike. Kombinacija trnič, paradižnik, bazilika bi sicer marsikoga napeljal na misel, da je to pica. Ne, ni. Niti testenino niso. Tortica je (smeh).

Sladki trnič

Kakšna je vaša skrivnost pri pripravi te jedi?
Vse je narejeno z ljubeznijo (smeh).

Kaj bi svetovali nekomu, ki bi želel to jed pripraviti doma?
Vsaka dobra jed se prične z dobro voljo. Vsebovati pa mora kvalitetne, čimbolj sveže in po možnosti lokalno pridelane surovine.

Katere jedi iz Okusi Kamnika lahko gost pri vas še poskusi?
Do sedaj smo že ponudili pečen file tuhinjske postrvi na polenti s trničem in nežno zeliščno omako. Tukaj smo sodelovali z Ribogojnico Nevljica, ki nam dobavi res lepe in okusne postrvi. Sicer pa sodelujemo tudi s kmetijo Pr’Anžič, kjer jemljemo odličen domači kruh in kmetijo Pr’Gabršk od katerih jemljemo sir.

Kje in kdaj lahko te vaše jedi gost okusi?
Ker smo začeli iz obratne smeri kot večina, trenutno fiksno lokacijo za našo ponudbo še iščemo. Takrat se bodo Mojčine dobrote preimenovale v Ošterijo Pr Mojci. Poizvedujemo tudi, kdo bi bil pripravljen na sodelovanje z nami in mogoče v svojo redno ponudbo vključiti naš sladki trnič. Do takrat pa delujemo iz najete kuhinje in nas lahko okušate na različnih dogodkih in prireditvah.

Samo Trtnik, ZTŠK Kamnik