Naslovnica / NOVICE / Moker začetek 49. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

Moker začetek 49. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

S sinočnjim slovesnim odprtjem 49. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine se je začelo tradicionalno tridnevno kamniško rajanje, ki pa bo zaradi vremena bržkone precej okrnjeno in manj veselo, kot v preteklih letih.

To bi lahko sodili že po precej anemičnem vzdušju prvega dne, ki je v središče Kamnika tekom celega dne privabilo precej manj ljudi, kot v prejšnjih letih, kar gre bržkone pripisati deževno-hladnemu jesenskemu vremenu, ki Kamničane in druge obiskovalce bolj vabi pod tople odeje, kot pa v središče mesta, obenem pa Dnevi narodnih noš že nekaj časa niso več, kar so bili nekdaj, ko se je v Kamniku v tem času cel teden rajalo in plesalo ne glede na vreme.

Še dobro, da so oder na Glavnem trgu v popoldanskih urah zavzeli plesalke in plesalci Folklorne skupine Kamnik, ki so, opravljeni v narodne noše, v mesto prinesli vsaj nekaj folklornega vzdušja, kajti tekom precej klavrno slovesnega odprtja je bilo moč, z eno samo svetlo izjemo, narodne noše zreti kvečjemu na priložnostnih razstavah in zaslonu Glavnega odra.

Da gre za odprtje festivala narodnih noš in oblačilne dediščine je s svojo opravo dala vedeti edinole tuja gostja, županja občine Andechs, ki je zbrane, kot svetla in častna izjema, edina nagovorila odeta v tradicionalna oblačila svojih krajev. Česa takšnega namreč ne organizatorjem prireditve, ne našemu županu, (še) ni prišlo na misel, četudi bi bilo to za to priložnost zagotovo več kot primerno.

Še več, četudi jih imajo, se v narodne noše ni dalo odeti niti nastopajočim narodno-zabavnim glasbenim skupinam, saj so jih na kaj takšnega organizatorji  pozabili opozoriti, da tega, da bi lahko kamniške izložbe, ki spominjajo in opominjajo na to, da se v mestu odvija festival narodnih noš, ki se ponaša že z več kot polstoletno tradicijo, lahko prešteli na prste ene roke nekoliko bolj spretnega mizarja, sploh ne omenjamo.

Še tako lepo zveneče besede, ki opevajo pomen narodnih noš in oblačilne dediščine, so namreč premalo, zato ni nič nenavadnega, da se Kamničani in obiskovalci iz okoliških krajev raje zadržijo doma, kot da bi prišli v mesto. Zato ne gre kriviti zgolj slabega vremena, saj, resnici na ljubo, izvzemši nastopa kamniških folkloristov, obiskovalci prvega dne festivala niso imeli prav dosti videti, so se pa lahko, v družbi prijateljev in ob glasbi, zvečer vsaj nekoliko poveselili.

Po slovesnem odprtju festivala s tradicionalno zdravico, je za nekoliko bolj poskočno razpoloženje poskrbela Mestna godba Kamnik, nekoliko kasneje pa so svoje viže v prvo festivalsko noč, žal zgolj kot “civilisti”, zagodli še Ansambel Domačini, člani zasedbe Harmonk’n’Roll in flasbena skupina Špica, ki so uspeli na plesišče spraviti celo nekaj najbolj pogumnih in dobro razpoloženih plesnih parov.

Ampak kakorkoli že, vremenu in pomankljivostim navkljub, Dnevi narodnih noš so, Kamničani pa najbrž vendarle nismo iz sladkorja, da bi se ustrašili vsake dežne kaplje in ždeli doma, zato se, že zavoljo vloženega truda organizatorjev najbrž spodobi, da ta vikend v mesto pridemo vsaj pogledat kaj vse se dogaja.