Naslovnica / NOVICE / Motorne sani so iz jame Vetrnica izvlekli jamarji reševalci

Motorne sani so iz jame Vetrnica izvlekli jamarji reševalci

Polomljene motorne sani, ki so se nahajale v gorski jami Vetrnica na Veliki planini, so iz neobičajne planinske »garaže« izvlekli jamarski reševalci JRS RC Ljubljana.

Včeraj so jamarski reševalci iz jame Vetrnica na Veliki Planini, z nemalo truda, izvlekli polomljene motorne snovi, katerih najdba v jami je pred novoletnimi prazniki dvignila nemalo prahu. Vendar ne le zaradi tega, ker obiskovalci Velike planine povečini niso naklonjeni motornim dirkačem, ampak tudi zato, ker bi lahko predstavljale potencialno nevarnost za onesnaženje naravnega okolja.

Kot smo uspeli neuradno izvedeti, naj bi omenjene motorne sani v jamo lastniku, ki naj bi bil sicer tudi oskrbnik ene izmed koč, »ušle«, ker naj bi ga med vožnjo zaslepilo sonce, zaradi česar je zapeljal na spodnji rob poti, sani pa so se pri tem prevrnile ter pristale v prepadni jami, k sreči pa je njihov voznik s sani še pravočasno odskočil.

Ker so sani v jami pritegnile precej pozornosti in tudi firbcev, dostop do jame Vetrnica pa je pozimi kar precej nevaren, je Jamarska reševalna služba pri Jamarski zvezi Slovenije v soboto, 8. 1. 2022 izvedla intervencijo ter s tehnično reševalno vrvno tehniko potegnila motorne sani iz jame, ki jih je nato predala skrbnikom smučišča Velika planina d.o.o., ki so jih na varno mesto odpeljali s snežnim teptalcem.

Jamarji reševalci so na družabnem omrežju zapisali, da je na intervenciji, ki jo je vodil Maksa Merela,  sodelovalo 12 članov Jamarske reševalne službe, ki so takoj ob prihodu na kraj zavarovali okolico jame, nato pa se je del reševalne ekipe spustil do sani in jih odkopal iz snega, sam postopek izvleke pa so opisali:

»Že v jami smo pregledali sani in ugotovili, da so poškodovane le na prednjem delu; iz sani ni iztekala nobena tekočina, prav tako ni bilo sledi razlitja v jami, kjer so se sani nahajale. Za transport smo izdelali zgornje glavno sidrišča ter dve vmesni sidrišči za odmik vlečne vrvi.

Za lažji transport (blokirana gosenica) je bila pod sani nameščena ponjava. Vlek sani (teže 350 kg) smo izvedli s pomočjo motornega vitla, s škripčevjem za polovično zmanjšanje vlečne sile. Ob tehnično brezhibno izvedeni pripravi je transport (za naše razmere dokaj težkega tovora) potekal brez zapletov in akcijo ocenjujemo kot zelo uspešno izvedeno.«

 

Za izvedeno akcijo si dekleta in fantje Jamarske reševalne službe nedvomno zaslužijo vse pohvale in zahvale, sami pa so se v svoji objavi javno zahvalili tudi Gorski reševalni službi Kamnik in Policijski postaji Kamnik za pomoč pri organizaciji ter vodji obratovanja žičnic in smučišča Velika planina d.o.o., Andreju Potočniku, za transport moštva in opreme.

Se je pa reševalcem po zahvalil tudi lastnik izvlečenih motornih sami, in sicer, kot so zapisali jamarski reševalci, s super pogostitvijo po zaključeni akciji.

Jamarski reševalci, ki so znani ljubitelji narave, so še zapisali, da je Velika planina v zimskem času res pravljična, zato toplo priporočajo obisk, vendar ne s snežnimi sanmi, saj je vožnja z njimi, razen za potrebe oskrbe in reševanja, na Veliki planini prepovedana.

Vir in fotogafije: Jamarska reševalna služba