Naslovnica / NOVICE / Na Menini planini je znova zadonel partizanski pozdrav “Smrt fašizmu – svoboda narodu!”

Na Menini planini je znova zadonel partizanski pozdrav “Smrt fašizmu – svoboda narodu!”

Na Menini planini je danes potekala spominska slovesnost na kateri so se zbrani poklonili spominu na padle partizanske borce ter počastili spomin na 72. obletnico znamenitega preboja iz sovražnikovega obroča na Menini planini in 75. obletnico prihoda II. grupe odredov na Štajersko.

Kot vsako leto ob tej priložnosti, je tudi tokrat prireditev na Menino planino privabila množico obiskovalcev iz vseh koncev in krajev Slovenije, ki so prisostvovali slovesnosti in kulturnemu programu ter s tem izkazali svoje spoštovanje do dogodkov iz naše polpretekle zgodovine ter obenem počastili tudi spomin na borce, ki so se, preštevilni med njimi tudi za ceno svojega življenja, v najodločilnejših letih za obstoj našega naroda, zoperstavili številčnejšemu in bolje oboroženemu sovražniku, ki je Slovence in vse kar je Slovenskega, žal tudi ob hlapčevski pomoči domačih kolaborantov, želel, tako kot Jude in še nekatere druge narode, bodisi na silo potujčiti, bodisi uničiti in izbrisati z obličja zemlje.

Zbrano množico sta uvodoma najprej nagovorila Stanko Ogradi, župan občine Gornji Grad, ki je kot prvi mož občine gostiteljice pozdravil vse zbrane in Marjan Šarec, župan Občine Kamnik, ki je množico ponovno navdušil z odločnim nagovorom, ki ga je, kot že večkrat ob podobnih priložnostih, zaključil z znova vse bolj aktualnim in partizanskim pozdravom »Smrt fašizmu!« ter požel gromoglasen odzdrav: »Svoboda narodu«

Množico zbranih tovarišev in tovarišic, med katerimi je bilo tudi nekaj takšnih, ki so borbe in strahote 2. svetovne vojne v partizanskih vrstah skusili tudi sami, pa je z domala ganljivim in obenem vzpodbudnim nagovorom, v katerem je pozival k mirovništvu in slogi ter ohranjanju pridobitev boja za svobodo, pozdravil in nagovoril tudi legendarni partizanski komandant Franc Sever Franta, ki se je kljub svojim častitljivim letom in nedavnim zdravstvenim težavam, v spremstvu svojega vnuka vseeno udeležil spominske slovesnosti na Menini planini, s katere je zadnjo zimo ob koncu 2. svetovne vojne na dogodke, iz sovražnikovega obroča uspel s pogumom, drznostjo, iznajdljivostjo in odločnostjo, rešiti prek 400 svojih partizanskih tovarišic in tovarišev.

Mesto slavnostnega govornika na prireditvi je pripadlo prvemu predsedniku Republike Slovenije, priljubljenemu Milanu Kučanu, ki je zbrane nagovoril kot prijatelje in prijateljice, v svojem govoru pa z diplomatsko uglajenostjo, vendar povsem jasno opozoril na nesprejemljivost sprevračanja zgodovine  in poveličevanje ter opravičevanje kolaboracije, pri tem pa odločno, vendar umirjeno preudarno okrcal sedanji državni vrh, ki se na tovrstne poskuse in pojave sprevračanja zgodovine ne odziva oz. tovrstne pojave, s svojo sprenevedavo ignoranco in narcisoidno klečeplaznostjo celo podpira.

Tekom slovesnosti so predstavniki borčevskih in domoljubnih organizacij k spominskemu obeležju položili vence, kulturni program na množično obiskani in s soncem obsijani Menini planini, pa so s svojimi nastopi in prisotnostjo počastili in popestrili praporščaki veteranskih, domoljubnih in borčevskih organizacij, Godba na pihala Zgornje Savinjske doline, Ženski in moški pevski zbor KD Bočna, učenci Osnovne šole Gornji Grad ter častna enota Slovenske vojske.

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve