Naslovnica / NOVICE / Na prenovljeno železniško postajo je pripeljal nov vlak

Na prenovljeno železniško postajo je pripeljal nov vlak

Na pobudo Slovenskih železnic in Ministrstva za infrastrukturo je župan Matej Slapar skupaj z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem in generalnim direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom obeležil prenovo postajališča Kamnik – Graben in pričakal nov vlak Stadler, ki od danes dalje vozi po slovenskih železniških tirih. Novi vlak je v Kamnik prispel ob 7.45 in iz Kamnika proti Ljubljani  odpeljal ob 8. uri. 

Ob tej priložnosti je župan Matej Slapar poudaril, da gre ob prenovi postajališča in tudi prihodu novih vlakov za veliko pridobitev za naše občanke in občane ter se zahvalil Slovenskim železnicam in Ministrstvu za infrastrukturo, ki veliko finančnih sredstev vlagata v posodobitev tako pomembnega področja in skrbita za trajnostno mobilnost tudi v naši lokalni skupnosti. Tudi Občina Kamnik daje velik poudarek  trajnostni mobilnosti, skupaj s parkiriščem P+R (parkiraj in se presedi) Kamnik – Graben, ki smo ga uredili v poletnih mesecih, pa tako našim občankam in občanom nudimo novo in sodobnejše železniško postajališče.

Rekonstrukcija postaje Kamnik – Graben se je izvajala na pobudo Občine Kamnik in Ministrstva za infrastrukturo ter na podlagi izdelanega projekta, ki so ga Slovenske železnice naročile pri podjetju Tiring d. o. o., Motnica 11, 1236 Trzin. V okviru nadgradnje železniške postaje je bila v prvi fazi izvedena rekonstrukcija peronske infrastrukture, preurejena je bila tirna infrastruktura in naprave, zgrajena dostopna pot na peron, postavljeno je bilo zavetišče z nadstrešnico, prenovljena telefonija in ozvočenje in zgrajene kabelske trase za nove signalnovarnostne naprave. Razsvetljava se je zamenjala s sodobnimi LED svetilkami. Prav tako so bile v prvi fazi že dobavljene in prevzete signalnovarnostne naprave, ki bodo skupaj z urbano opremo vgrajene v letu 2021, in sicer v sklopu druge faze ureditve postajališča, v okviru katere se bo podrlo tudi odsluženo skladišče. Z nadgradnjo signalnovarnostne naprave na postaji Kamnik Graben bodo daljinsko vodene kretnice in naprave. Vrednost investicije je znašala 1.050.000 evrov in jo je v celoti financiralo Ministrstvo za infrastrukturo.

Dijaki, študenti in vsi ostali, ki se vozijo v Ljubljano, se bodo od danes dalje, sicer trenutno še po prazničnem voznem redu glede na ukrepe za zajezitev COVID-19, razveselili novih Stadlerjevih vlakov. Konec novembra so Slovenske železnice namreč prevzele prvih pet novih dizelmotornih vlakov Stadler. Novi vlaki bodo sodobnejši, udobnejši in tudi hitrejši. Potovalni čas bodo po navedbah Slovenskih železnic skrajšali do 10 odstotkov.

Vlak bo tudi bolj prostoren, vsa vrata bodo imela izvlečno stopnico za lažji vstop, prostore za osebe z omejeno mobilnostjo ter posebne toaletne prostore zanje, najmanj deset mest za kolesa in vtičnice za polnjenje različnih mobilnih naprav. Vsi novi vlaki bodo omogočali sodoben informacijski sistem, vtičnice za polnjenje telefonov, prenosnih računalnikov, avtomatsko klimo itd. Opremljeni bodo z wifi signalom, ki bo omogočil dostop do interneta.

Vlaki bodo v letu 2021 v Kamniku vozili po spremenjenem voznem redu. Občina Kamnik je namreč v tem letu večkrat na Slovenske železnice podala pobudo (tudi v imenu občin Domžale, Trzin in Ljubljana) po tem, da bi vlak iz Kamnika v Ljubljano vozil tudi ob sobotah in v večernih urah. Slovenske železnice so pobudi Občine prisluhnile in tako z letom 2021 uvajajo nove ure prihodov in dohodov. Vlaki bodo po novem vozili tudi v soboto, med delovniki pa se uvajajo dodatne linije v večernem času, in sicer ob 21.15 in 22.15 (Ljubljana – Kamnik) ter ob 22.18 in ob 23.07 (Kamnik – Ljubljana). Nov vozni red si lahko ogledate TUKAJ.

 

Sicer pa na tem območju že od meseca junija deluje vozlišče P+R (parkiraj in se presedi) Kamnik – Graben, ki ga je uredila Občina Kamnik in sofinancirala Evropska unija (kohezijski sklad) ter Republika Slovenija (Ministrstvo za infrastrukturo), kjer je omogočeno parkiranje za 45 osebnih vozil, od tega je 37 parkirnih mest namenjenih za osebna vozila, 4 parkirna mesta pa so namenjena invalidom. Na parkirišču sta postavljeni tudi dve polnilni postaji, ki omogočata istočasno polnjenje 4 električnih vozil. Pomembna pridobitev pa je avtomat za prodajo vozovnic, na katerem lahko kupimo vozovnice za javni potniški promet. Poskrbljeno je tudi za parkiranje koles, saj na 10 stojalih za kolesa lahko uporabniki parkirajo 20 koles. Brezplačno parkiranje na vozlišču je možno vsak dan, od ponedeljka do petka, od 6. do 18. ure, in sicer izključno za uporabnike, ki svoje dnevno migracijsko potovanje po parkiranju osebnega vozila ali kolesa nadaljujejo z uporabo javnega potniškega prometa.

 

Občina Kamnik tako s številnimi ukrepi spodbuja k trajnostni mobilnosti, saj z njo prispevamo k zmanjšanju prometnih zastojev ter zmanjšanju emisij, hrupa in škodljivih vplivov na okolje, k izboljšanju kakovosti življenjskega prostora v urbanem območju in s tem posledično tudi povečujemo prometno varnost. Ne nazadnje pa je pomembno tudi spodbujanje uporabe javnega potniškega prometa za potrebe dnevne mobilnosti za prevoz v urbana središča na delo in v šolo.

Pri tem je treba poudariti, da so Slovenske železnice po nekaj letih vložile sredstva tudi v kamniško železniško progo in tako smo na območju postajališča Kamnik – Graben, kjer je že urejeno novo parkirišče P+R (parkiraj in se presedi), usmerjeno v trajnostno mobilnost, občankam in občanom omogočili novo in sodobnejše železniško postajališče. Obenem smo poskrbeli tudi za ranljive skupine, starejše in osebe z omejeno mobilnostjo, saj nova peronska infrastruktura omogoča bolj kakovostno uporabo in sodobnejši dostop do železniških storitev.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve