Naslovnica / KULTURA / Na Selih so v domači detektivski pravljici oživele lutke

Na Selih so v domači detektivski pravljici oživele lutke

Članice in člani skorajda neverjetno aktivnega Športno-kulturnega društva Sela, ki se je letos, s postavitvijo Kipa svobode, proslavilo po celem svetu, so tik pred koncem iztekajočega se leta še enkrat presenetili, in sicer s premiero avtorske lutkovne predstave Skrivnost Striborovega gozda.

Lutkovna predstava Skrivnost Striborovega gozda, s katero so članice in člani ŠKD Sela minuli četrtek, kot najbolj razkošno polnjeno domačo tlačenko, nažokali učilnico Podružnične osnovne šole Sela, je samonikel in samooskrben plod domačega selskega ustvarjalnega zelnika, saj je, ob nekaj strokovne pomoči, nastala po predlogi istoimenske detektivske pravljice Tomaža Schlegla.

Le-ta je luč sveta ugledala nekako pred dobrimi tremi leti, pozorni bralci našega portala pa se morda še spomnite, da je pravljična detektivka nastala tekom doživljajskega tabora, ki se je leto poprej odvil v lovski koči na Sovinji peči.

Nedavna premiera povsem avtorske detektivske pravljice pa je pokazala, da so na Selih postali kulturno samooskrbni, saj so, ob strokovni pomoči svojih prijateljev, uspeli pripraviti pravo, povsem avtorsko lutkovno predstavo, ki je niso zgolj odigrali, ampak so zanjo izdelali tudi lutke, scenografijo, dramaturgijo, zvočne posnetke in vse drugo, kar še sodi k takšni predstavi.

O tem, da jim je vse skupaj prav dobro uspelo, so najbolj zgovorno pričale široko odprte oči najmlajših gledalk in gledalcev, ki jim je predstava pravzaprav namenjena, z zanimanjem pa so si jo ogledali tudi odrasli, ki so pri tem ugotovili, da morebiti vendarle še niso prestari za pravljice.

Lutkovna predstava Skrivnost Striborovega gozda je prav simpatično gledljiva, saj v njej, razen dveh kraljevičev, vaščanov in kopice otrok ter detektiva, nastopa tudi zvezdnik Ronaldo, obenem pa, kot se za pravljice spodobi, prinaša tudi nekaj ne preveč vsiljivega moralnega nauka, da ni dobro biti preveč pogolten. Ne po slavi ali oblasti, ne po čem drugem.

Skratka, bilo je prav luštno, neumorni člani in članice ŠKD Sela, pa si za uprizoritev lutkovne predstave znova zaslužijo veliko pohvalo.