Naslovnica / NOVICE / Nadaljuje se čiščenja obzidja na Starem gradu

Nadaljuje se čiščenja obzidja na Starem gradu

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik želi urediti območje Starega gradu. V spomladanskih dneh tako poteka druga faza čiščenja obzidja, ki lahko na trenutke zmoti tudi obiskovalce te priljubljene izletniške točke. V času del je namreč dostop ob južnem obzidju moten. V tem primeru obiskovalce prosimo, da za zgornji del poti uporabijo katero od drugih uhojenih možnosti in ne prestopajo varnostnega traku.

»Opravičujemo se vsem pohodnikom za začasno zaporo, a čiščenje obzidja na tem kamniškem biseru je nujno potrebno in varnost za obiskovalce lahko zagotovimo le tako, da dostop v času trajanja del onemogočimo,« pojasnjuje direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger in dodaja, da bodo zapore zgolj občasne in v času trajanja del. Predvidoma bodo dela zaključena ta teden, tako da bo za tek na Stari grad, ki bo 24. maja urejen tudi zadnji del trase.

Decembra lani so člani PD Kamnik po naročilu Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik uredili del pešpoti na Stari grad, v začetku letošnjega leta pa tudi očistili lažje dostopno obzidje. Vsa dela potekajo v sodelovanju s strokovnim vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj ter lastniki okoliških zemljišč.

»To je šele prvi korak k celostni ureditvi obzidja Starega gradu,« opozarja dr. Tomaž Simetinger in dodaja: »Šele ko bo obzidje očiščeno, se bo videlo, koliko je vegetacija globinsko poškodovala obzidje oziroma v kakšnem stanju je obzidje in kje bi bila potrebna dolgoročna sanacija ter kako zahtevna bi ta bila. Takrat bomo tudi sprejeli odločitev o pristopu k celostni ureditvi obzidja. Naša želja je, da bi se to uredilo, verjetno pa bo to projekt za naslednjih deset let.«

Samo Trtnik, ZTŠK Kamnik