Naslovnica / Pavliha / Naivci in barabe

Naivci in barabe

Na iskrivem soočenju predsedniških kandidatov, ki mu je morda manjkalo zgolj poživitve v obliki sočnih kletvic ter morda krajše pesmi pesti, je Marjan Šarec, ki mu je Borut Pahor pokroviteljsko očital neizkušenost in naivnost, aktualno zagorelemu predsedniku v brk zabrusil: »Raje sem naiven, kot baraba!«.

Ker si večina volivk in volivcev, še posebej tista večina, ki se prvega kroga predsedniških volitev ni udeležila, najbrž ne predstavlja razlike med naivnim in izkušenim politikom, prilagamo enostavno slikovno primerjavo iz živalskega oz. živalsko-domišljiskega sveta.

Kot lahko ugotovimo, razlike lahko najdemo zgolj v manjših, domala nepomembnih podrobnostih, ki jih lahko, glede na izkušnje iz preteklosti, v največji meri pripišemo zgolj političnemu stažu oz. naravnemu evolucijskem razvoju posameznega politika.

Kljub temu, da so razlike skorajda malenkostne, pa se politiki v borbi za obstanek na stolčku, ali potegovanju za le-tega, zatekajo k manjšim trikom, ki jih, vsaj po njihovem mnenju, delajo privlačnejše, bolj všečne… Denimo k popravilu zob, plastičnim operacijam, spremembam spola, presaditvi sramnih dlak na lasišče, kremam za porjavitev in obiskovanju solarija, generalni menjavi besednjaka in podobno, tako da jih je včasih že skorajda težko prepoznati.

Zagotovo so volivkam in volivcem najbolj všečni so kandidati in kandidatke, ki se zavzemajo za družinske vrednote, pri volivci, ki jih pozorneje poslušajo dobijo vtis, da imajo najbrž v mislih vrednote družin, kakršne običajno vidimo v kakem resničnostnem šovu tipa Jerry Springer.

Glede na to, da se je predsedniški dvoboj mož na moža šele dobro začel, se morda lahko nadejamo, da bodo prihodnja soočenja prinesla še več zabavnih dvobojev, če že ne takšnih, kot smo jim bili priča v starih westernih, pa morda vsaj ponovitev žvečilnega dela dvoboja Holyfield – Tyson, kar bi zagotovo dvignilo zanimanje za politiko in volitve do neslutenih razsežnosti.

Smo pa po prvem TV duelu vseeno nekoliko zaskrbljeni za nadaljnjo predsedniško usodo našega kamniškega župana, saj se je z odmevno izjavo, ki je domala v trenutku postala slogan nove politične generacije, bržkone ustrelil v koleno.

V drugem krogu bo namreč le stežka uspel dobiti še kak glas iz vrst volivk, saj bi, če gre verjeti političnemu analitiku Andreju Šifrerju, vsaka izmed volivk, ki bi mu namenila svoj glas, v resnici priznala, da je grda.

Razen seveda v primeru, da Šarcu, tekom preostale predsedniške kampanje, ne uspe dokazati ravno nasprotno.