Naslovnica / NOVICE / Nekaj ti moram povedati!

Nekaj ti moram povedati!

Med 28.9.2015 in 2.10.2015 je na Slovaškem potekal deseti evropski kongres gozdne pedagogike. Udeležili smo se ga predstavniki Inštituta za gozdno pedagogiko iz Kamnika in Gozdarskega inštituta Slovenije.

Kongresa se je udeležilo 150 učiteljev, gozdarjev, vzgojiteljev, biologov, naravovarstvenikov iz 15 evropskih držav. V sklopu kongresa smo predstavili koncept slovenske gozdne pedagogike in Mrežo gozdnih vrtcev in šol Slovenije, ki ju razvijamo skupaj s šolami in vrtci Slovenije. Šole in vrtce spodbujamo k čim bolj pogosti uporabi lokalnega naravnega okolja v vzgojno izobraževalne namene, kar ima po vseh izkušnjah vrtcev in šol, ki že izvajajo pouk izven učilnic, zelo pozitiven vpliv na razvoj otrok in njihovo znanje ter zdravje. Izvajanje pouka v naravi z aktivnimi metodami dela se je izkazal za uspešnega, otroci imajo tak pouk radi, prav tako tak način dela v šolah in vrtcih podpirajo starši. Gozdove in druga naravna okolja v Sloveniji tako spreminjamo v najlepšo in najboljšo učilnico življenja.

gozdni vrtec

Pri tem imajo nekatere kamniške šole in vrtci pomembno vlogo, saj skupaj z nami ustvarjajo kreativno vzgojno učno okolje, raziskujejo nove inovativne pedagoške pristope, povezujejo pedagoško in raziskovalno delo, sooblikujejo timsko delo in prijateljstvo in dajejo predvsem prednost gibanju in posledično boljšemu kognitivnemu razvoju otrok. V letu 2014 je Inštitut za gozdno pedagogiko skupaj z vrtcem Antona Medveda Kamnik izdal priročnik Otroci potrebujemo gozd, ki je v Sloveniji postala prava uspešnica in jo učitelji ter vzgojitelji z veseljem uporabljajo.

NAMESTO ZAKLJUČKA

 Nekaj ti moram povedati! Stari smo pet, sedem, deset let. V šoli ne moremo negibno sedeti v klopeh, poslušati odrasle, barvati od črte do črte, se na pamet naučiti oblike, biti tiho, potrpežljivi in čakati na minutke za zdravje, ki so res samo minutke. Otroci smo, rabimo gibanje in to ne v zaprtem prostoru telovadnice ali mogoče tek na en kilometer ali mogoče dva. Rabimo gibanje skozi igro, v zdravih naravnih okoljih, kjer smo lahko s prijatelji, gradimo, čutimo, doživljamo, se pri tem največ naučimo in potem naše glave tudi boljše razmišljajo. Ampak v današnjem svetu to odrasli težko razumete. Nekaj velja samo na pamet naučena pesmica, snov, ki jo sicer pred tablo gladko ponovimo, vendar ne razumemo, ravne črte v zvezkih, ki ne smejo zaviti po svoje, čas, ki ga dosežem ko moram pravilno izračunati deset računov, ali pa pravilno narisan medved, ki ne sme imeti večjega repa kot je njegova glava . Ampak še nekaj vam povemo, kar mogoče še ne veste – ekologijo, kotne funkcije, fotosintezo, števila, simetrijo, oblike in življenje bomo nekoč razumeli prav zato, ker smo se kot otroci igrali, odraščali in učili v naravnih okoljih. Učitelji (-ce), vzgojitelji(-ce), starši, babice, dedki gremo ven, gremo v naravo, skupaj z roko v roki. Poslušajte nas in nam zaupajte!

Mag. Natalija Györek, vodja projektov Inštituta za gozdno pedagogiko in koordinator Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije: Gozd smo vtkali v naše vsakodnevno življenje, razmišljanja in dejavnosti – postali smo del njega, vzbuja nam zanimanje, radovednost, zato marsikaj izvemo in dobimo priložnost za razvoj in uspeh. Vzgojno izobraževalne ure v naravi tako postajajo del javne strategije za zdravje, izobraževanje in trajnostni razvoj.

Brigita Urbanija, pedagoška vodja Vrtca Antona Medveda Kamnik: 400 otrok, ki so vključeni v naš vrtec, redno, vsaj enkrat tedensko obišče gozd. Otroci so v gozdu taki, kakršne si želimo, veseli, potrpežljivi, obzirni, ves čas v gibanju, vztrajni, radovedni, ustvarjalni, blatni, prijazni in uspešni. Z eno besedo lahko rečemo srečni!

Renata Filipič, Vodja projekta SOS (SchoolOutSide) na OŠ Valentina Vodnika: Pouk v naravi kot del šolske prakse ne bo prispeval samo k boljšemu znanju naših učencev, ampak tudi k manj sedečemu načinu življenja in boljšemu zdravju.

Lučka Drganc koordinatorica pouka v naravi na OŠ Šmartno v Tuhinju: Organiziranje pouka v gozdu sicer zahteva skrbno in natančno pripravo, vendar nudi neposredno učenje z opazovanjem in preizkušanjem in je obenem ustvarjalni prostor, ki nudi izkušnje in osebnostni razvoj.

Natalija Györek

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve