Naslovnica / NOVICE / Kamnik je upravičeno nagrajena “zelena destinacija”

Kamnik je upravičeno nagrajena “zelena destinacija”

Slovenska turistična organizacija in Zavod Tovarna trajnostnega turizma sta maja letos Kamniku podelila zlati znak Slovenia Green Destination, s pomočjo našega bralca iz visokih krogov, pa smo uspeli najti vsaj enega izmed razlogov, da se Kamniku upravičeno ponaša s priznanjem, s katerim se lahko pohvali le osem slovenskih občin.

Občina Kamnik namreč tudi v samem središču mesta vzorno skrbi za zelenje in biodiverziteto kamniške flore in faune. O tem neizpodbitno priča fontana na Trgu talcev v Kamniku, v in ob kateri so se razrasle alge, mah ter plevel, bržkone pa bi bilo moč v zgornji etaži moč najti tudi že kakega paglavca, če že ne kar celega žabjega mresta.

 

Glede na trenutno ugodne vremenske pogoje, pa v fontani v kratkem pričakujemo tudi pojav katerega izmed redkih in ogroženih endemitskih lokalnih tičev, denimo občinskega sirkarja, kamniškega krtačarja ali celo pravljičnega rotovškega štrajfiksarja.

Osmerokotna fontana na Trgu talcev, ki je delo arhitekta Bojana Schlegla, z osmimi curki vode spominja in opominja na osmerico talcev, ki jih je med drugo svetovno vojno, 30. 6. 1942, ob pomoči domačih pajdašev umorili okupator.

Na Trgu talcev je bila fontana postavljena leta 1972, zdajšnji pogled nanjo pa nehote daje občutek, da je bila nekako takrat tudi zadnjič očiščena.