Naslovnica / Črna kronika / Kljub prepovedi nepremišljeno kurjenje gasilcem nalaga delo

Kljub prepovedi nepremišljeno kurjenje gasilcem nalaga delo

Kljub temu da je od 1. aprila na območju celotne države razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, imajo gasilci delo zaradi posameznikov, ki ne upoštevajo prepovedi kurjenja in požiganja, še vedno precej nepotrebnega dela.

Ogenj ob obvoznici

Gasilci so morali včeraj zvečer ponovno dvakrat posredovati. Najprej so malo pred pol osmo zvečer pogasili ogenj ki ga je ob Kamniški obvoznici, sicer nadzorovano kuril občan, vendar so gasilci PGD Kamnik njegov ogenj pogasili, občana pa seznanili s prepovedjo kurjenja.

Požiganje odpadkov v Šmarci

Še bolj nepremišljen in naravovarstveno neozaveščen pa je bil neznanec, ki je na parkirišču ob Kamniški cesti v Šmarci, okrog pol enajste ure zvečer, odvrgel večjo količino odpadnega materiala in ga zažgal.

Posredovali so gasilci PGD Šmarca in PGD Kamnik, ki so požar na površini kakih 50 kvadratnih metrov pogasili, še preden se je uspel nenadzorovano razširiti na še večjo površino.

Kurjenje in požiganje je prepovedano

Naj še enkrat ponovimo, da je Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje,  1. aprila razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju cele države.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.