Naslovnica / Črna kronika / Nevihte so jo v Tuhinjski dolini zagodle tudi sinoči
Foto: Robert Kemperl

Nevihte so jo v Tuhinjski dolini zagodle tudi sinoči

Del Tuhinjske doline je bil, že drugi dan zapored, tudi sinoči na udaru neviht. Zaradi obilnih padavin je bregove v Šmartnem prestopila Nevljica, sprožila se je vrsta zemeljskih plazov, z vdori meteornih voda pa so imeli tudi številni prebivalci.

Tako kot dan poprej, tudi sinoči nevihtno vreme Tuhinjski dolini ni prizanašalo, le s to razliko, da so se tokrat s težavami ukvarjali nekoliko nekoliko višje v dolini, in sicer predvsem na območju Šmatnega, Velikega in Malega hriba ter v Stebljevku, Lipljah in Golicah.

Šmartno po nevihti.

V Šmartnem je bregove prestopila Nevljica, v Golicah so meteorne vode v stanovanjski objekt in gospodarsko poslopje pridrle po nekategorizirani občinski cesti iz smeri Menine planine, na Malem in Velikem hribu ter Stebljevku in v Lipljah se je, zaradi obilnih padavin, na cesto sprožilo več zemeljskih plazov, težave z meteornimi vodami pa so imeli tudi številni drugi prebivalci Tuhinjske doline, ki pa, glede na to, da je skorajda v vsaki hiši doma gasilec ali gasilka, interventnih služb ne kličejo za vsako figo, ampak se s težavami, po svojih najboljših močeh, v prvi vrsti spopadejo kar sami.

Odpravljanje posledic na Malem hribu.

Tako gasilci, razen PGD Zgornji Tuhinj, včeraj povečini niso imeli pretiranega dela, so bili pa zato toliko bolj obremenjene ekipe Komunalnega podjetja Kamnik, ki so hitele z odstranjevanjem posledic in zagotavljanjem vsaj najbolj nujne prevoznosti javnih cest in poti, vsekakor pa bodo morali kamniški komunalci posledice dveh zaporednih ujm na območju Tuhinjske doline bržkone odpravljati tudi v prihodnjih dneh, če ne kar tednih oz. mesecih, saj so nevihte in meteorne vode dodobra poškodovale in načele vrsto lokalnih cest.

 

Vsekakor  je potrebno zapisati, da si gasilci in komunalni delavci, za ves svoj trud in prizadevnost pri odpravljanju posledic, ki so ga (kot običajno) pokazali tudi v minulih dveh dnevih,  zaslužijo vse pohvale in zahvale, obenem pa ne moremo mimo tega, da nedavni nevihti lahko služita tudi kot opomin pristojnim, da morajo čim prej poskrbeti za sanacijo vsaj nekaterih najbolj kritičnih mest, kajti marsikatero tovrstno težavo bi bilo moč, s pravočasnim ukrepanjem in iskajnem ter izvedbo trajnih rešitev, v prihodnje mogoče tudi preprečiti oziroma vsaj omiliti.

Fotografije: Rober Kemperl