Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Nova pridobitev interpretacijskega centra v Kamniku z digitalnim prikazom pastirske dediščine na Veliki planini

Nova pridobitev interpretacijskega centra v Kamniku z digitalnim prikazom pastirske dediščine na Veliki planini

Z veseljem in ponosom sporočamo, da je ekipa turizma na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik izvedla prvi del projekta digitalizacije kulturne dediščine na Veliki planini, za katerega je prejela subvencionirana sredstva preko razpisa, ki ga je razpisalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Cilji projekta je dvig kakovosti turistične ponudbe v občini Kamnik, razvoj novega produkta, izboljšanje kompetenc zaposlenih na področju gostinstva in turizma ter nadaljnja krepitev zadovoljstva turistov.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Prve rezultate uspešno pridobljenega projekta za Kamnik si lahko že ogledate v TIC točki in se virtualno ter po velikem ekranu sprehodite po Veliki planini. Obiskovalci ste vabljeni, da izkusite visokokakovostno avdio-vizualno doživetje kulturnih in naravnih biserov Velike planine skozi ogled kulturnih znamenitosti na inovativen način.

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik (ZTŠKK) je v sklopu razpisa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v začetku leta 2020 uspešno kandidiral na Javnem razpisu za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020 in 2021. Digitalno inoviranje predvideva štiri enote kulturne dediščine na Veliki planini (Preskarjeva bajta, Zabrška bajta, Kapela Marije Snežna in Pastirsko naselje), ki so vpisne v register nepremične kulturne dediščine.

Izkušnjo sestavlja interpretacijska soba, v kateri bo glavnina vsebine prezentirana skozi dva zaslona (večji je občutljiv na dotik) in VR očala opremljena s 360-stopinjskim preletom Velike planine. Skozi vrsto raznolikih vsebin obiskovalca popeljemo po lepotah in posebnostih Velike planine. Lokacija interpretacijskega centra z digitaliziranimi enotami je od rega tedna dalje kar v centru mesta na Turistično informacijskem centru – Tic Kamnik.

Cilj projekta je drugačno doživetje kot ga ponuja masovni turizem. Turisti, tudi tisti, ki že imajo določene strokovne podlage, bodo lahko videli in deloma celo doživeli življenje na Veliki planini, z atraktivnimi in predvsem zgodovinsko in strokovno točnimi informacijami. Po drugi strani pa lahko do neke mere pričakujemo tudi umirjanje obiska Velike planine in povečanje obiska mestnega jedra v vseh letnih časih. Turisti bodo tako lahko »doživeli« Veliko planino tudi v času, ko zaradi vremenskih vplivov obisk ni mogoč. Obiskovalci bodo lahko izkusili visokokakovostno doživetje skozi ogled kulturnih znamenitosti na inovativen način. V skladu z razpisom bo oblikovan tudi produkt  5 – zvezdična doživetja in izobraževanja za predstavnike turističnega gospodarstva v občini Kamnik.

Rok Jarc, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik je izrazil zadovoljstvo: »Slovenija se bo na letošnji razstavi EXPO 2020 v Dubaju predstavila s sloganom GREEN and SMART EXPERIENCE ter uradnim promocijskim videom, v katerem SPIRIT Slovenija nagovarja in vabi obiskovalce v slovenski predstavitveni paviljon in v katerem lahko vidite digitalizirano kulturno dediščino ravno iz kamniške Velike planine. Bogastvo in neokrnjenost naravnega bogastva na eni strani, na drugi pa pronicljivi in svetovno prepoznavni dosežki naših izjemnih rojakov – to bo zgodba, ki jo bodo lahko obiskovalci iz vsega sveta največjega svetovnega dogodka letos videli, slišali in celo vonjali. Multimedijska predstavitev slovenskega paviljona bo užitek za vse čute in verjamem, da bo vzbudila ogromno zanimanja tako za Slovenijo kot tudi za Kamnik. Uradni predstavitveni video za slovenski paviljon na EXPO Dubai 2020 z elementi digitalizirane Velike planine, pa si lahko ogledate tudi v videu.«

Izdelane 3D modele si oglejte na povezavi:

Inovirane enote kulturne dediščine se bodo skozi zasnovan turistični produkt preoblikovane tudi v 5* doživetja, ki se ga bo tekom izvajanja projekta prijavilo na poziv, ki ga ima objavljenega Slovenska turistična organizacija, za 5* doživetja, ki se bodo tržila pod znamko kakovosti Slovenia Unique Experiences. V sklopu turističnega produkta bodo vse štiri enote kulturne dediščine, ki so predmet operacije oblikovane v 5* doživetje s pastirjem.

 

Jasmina Hercegovac, strokovna sodelavka za tuirzem na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki od začetka projekta bdi nad vsebinami in aktivnostmi projekta, je spregovorila o svojih izkušnjah: »V veliko veselje mi je bilo sodelovati pri tako velikem projektu in prispevati del svojega znanja za domače in tuje turiste. Na terenu sem imela priložnost opazovati izjemno tehnično ekipo Arcturja, ki je v Sloveniji edina tehnično usposobljena za izvedbo takšnega projekta. Na samem začetku pred enim letom smo se podajali v nove smeri ter sodobne trende in nisem vedela kaj vse nas čaka. Izkušnje, ki sem jih skozi projekt pridobila, so nova znanja na področju digitalizacije kulturne dediščine, ki je dodana vrednost za destinacijo Kamnik in osnovna sestavina Turzima 4.0. Še posebej sem vesela, saj sem na terenu spoznavala vsak kotiček Velike planine in visokoplaninske pastirske dediščine.«

Na tem mestu bi rada izpostavila tudi dobro sodelovanje z lokalnimi prebivalci in tudi ostalimi institucijami, ki so nam omogočili uporabo fotografij in tekstov, saj brez tega projekta nebi mogli speljati.«

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Besedilo in fotografije: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve