Naslovnica / Napovedi in obvestila / Nujno obvestilo: Na območju vodovodnega sistema Črna pri Kamniku je potrebno pitno vodo obvezno prekuhavati

Nujno obvestilo: Na območju vodovodnega sistema Črna pri Kamniku je potrebno pitno vodo obvezno prekuhavati

Komunalno podjetje Kamnik vse uporabnike pitne vode na območju vodovodnega sistema Črna pri Kamniku obvešča, da je do preklica potrebno pitno vodo prekuhavati.

OBVESTILO O  OSKRBI S PITNO VODO
NA VODOVODNEM SISTEMU ČRNA

Datum: 25.7.2018
Čas trajanja: DO PREKLICA

KPK Kamnik d.d.,  obvešča uporabnike pitne vodo na območju vodovodnega sistemu ČRNA , da je do preklica potrebno pitno vodo prekuhavati, in sicer zaradi neskladnih  vzorcev pitne vode.

Navodila za prekuhavanje najdete pod obvestilom, nahajajo pa se tudi na spletni strani KPK Kamnik.

Ukrep je začasen, pitno vodo na omenjenem vodovodnem sistemu pa je potrebno prekuhavati do preklica.

Vsem uporabnikom na tem območju se opravičujemo in jih prosimo za razumevanje.

Komunalno podjetje Kamnik

NAVODILA O PREKUHAVANJU VODE

(Pravilnik o pitni vodi. Ur.l.RS št.19/04, 35/04, 26/06, 92/06 in 25/09 -4. in 21. člen)

Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om).

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

POVZETEK

• Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
• 3 minute vretja pomeni široko varnost.
• Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
• Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja.
• Vodo shranimo na hladnem.
• Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.

 

Navodila je pripravil: Nacionalni inštitut za javno zdravje RS