Naslovnica / NOVICE / Občina Kamnik je ponovno prejela naziv Prostovoljstvu prijazno mesto

Občina Kamnik je ponovno prejela naziv Prostovoljstvu prijazno mesto

Občina Kamnik je skupaj še z ostalimi 23 slovenskimi občinami s strani Slovenske filantropije ponovno prejela naziv Prostovoljstvu prijazno mesto. V naši lokalni skupnosti imamo preko 100 organizacij, ki izvajajo prostovoljske dejavnosti, za kar smo jim na Občini Kamnik hvaležni in jim iskreno čestitamo, saj je prejeto prizananje predvsem priznanje njim. Priznanje, da delo opravljajo več kot odlično in so vidni ne le v lokalni skupnosti temveč tudi na nacionalnem nivoju.

Na Slovenski filantropiji, Združenju za promocijo prostovoljstva, si prizadevajo za dvig prepoznavnosti prostovoljskega dela in že 21. leto zapored praznujejo Nacionalni teden prostovoljstva. V okviru tega vsako leto podeljujejo tudi nazive Prostovoljstvu prijazno mesto. Prostovoljstvo se namreč vedno dogaja v skupnosti. Ponekod je odvisno od posameznikov, pripravljenih priskočiti na pomoč v stiski ali se odzvati na novo potrebo v okolju, drugod pa je visoka stopnja solidarnosti in sodelovanja v skupnosti posledica načrtnega delovanja občinskih uprav. S sistematičnim spodbujanjem prostovoljstva in zagotavljanjem podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanjem pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in s promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin je 24 slovenskih občin naziv Prostovoljstvu prijazno mesto, med njimi tudi Občina Kamnik, ponovno potrdilo. Naziv sta prvič pridobili Občina Logatec in Občina Velika Polana.

V obrazložitvi podeljenega naziva so na Slovenski filantropiji zapisali: »Občina Kamnik zagotavlja dobre pogoje za delo dvema dnevnima centroma, namenjenima mlajšim invalidom in posameznikom s težavami v duševnem zdravju, financira humanitarno razdelilnico hrane za socialno šibke in nastanitve za brezdomce, uspešno povezuje nevladne organizacije in javne zavode ter podpira medgeneracijsko sodelovanje in izvaja uspešne programe za starejše generacije.«

S podelitvijo naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto« so bile izpostavljene občine, ki po mnenju Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov za življenje v njihovi skupnosti, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini. Poleg tega pa so bili z nazivi »Junaki našega časa« podeljena priznanja tudi šolam, dijaškemu domu in ostalim izobraževalnim ustanovam, ki spodbujajo prostovoljstvo učencev, zaposleni v javni upravi, ki so se posebej izkazali kot prostovoljci, so prejeli naziv »Naj prostovoljec in Naj prostovoljka, zaposlen/-a v javni upravi«, podelili so tudi nazive »Naj mentor in Naj mentorica prostovoljcev«. Celotne obrazložitve si lahko ogledate TUKAJ.

V tem tednu pa obeležujemo tudi Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je praznovanje prostovoljstva, zahvala prostovoljcem in prostovoljskim organizacijam za njihovo udejstvovanje in povabilo posameznikom, da spoznajo prostovoljske priložnosti, svoj čas pa namenijo tudi v dobro svoje skupnosti. Na Veseli dan prostovoljstva, 27. maja 2020, bodo med 10. in 12. uro  prostovoljci v več kot 40 krajih delili časopis Dobra dela ne potrebujejo reklame. V njem bodo predstavljene  številne zanimive zgode in izkušnje prostovoljcev, ki delujejo na različnih področjih (zdravja, zaščite in reševanja, športa, ekologije in trajnostnega razvoja, družbene vključenosti, mladih, starejših, kulture …). V okviru tega dne bodo prostovoljci Mladinskega centra Kotlovnica v ožjem mestnem jedru med občankami in občani delili časopis Dobra dela ne potrebujejo reklame.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve