Naslovnica / NOVICE / Občinska priznanja – črna pika za Komisijo in občinsko koalicijo LMŠ+NSi

Občinska priznanja – črna pika za Komisijo in občinsko koalicijo LMŠ+NSi

Že nekaj časa je znan seznam predlagan seznam prejemnikov občinskih priznanj, ki ga bodo kamniški občinski svetniki in svetnice, na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, obravnavali na jutrišnji, 5. redni seji Sveta občine Kamnik. Predlogi so dobri in argumentirani, žal pa je iz predloga Sklepa, predvsem pa iz zavrnjenih predlogov razbrati, da je bilo delo Komisije precej pristransko, saj so bili povečini potrjeni zgolj predlogi, ki sta jih podali občinski koalicijski partnerici LMŠ in NSi, medtem ko so bili predlogi posameznikov, društev in organizacij domala v celoti zavrnjeni.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki jo vodi svetnica Karla Urh, je na svoji 4. seji obravnavala predloge, ki so pravočasno prispeli na razpis za podelitev priznanj Občine Kamnik v letu 2015. Do predpisanega roka, 23. januar 2015, je prispelo 17 predlogov, po obravnavi le-teh, pa je Komisija pripravila sklep, s katerim predlaga Občinskemu svetu, da se v letu 2015 podeli 6 priznanj, in sicer: naziv častni občan Občine Kamnik, eno zlato, dve srebrni in dve bronasti priznanji.

Glede na razmerja moči v občinskem svetu bo potrditev predloga Komisije bržkone le nujna formalnost, zato najbrž lahko že z gotovostjo zapišemo, da bo:

  • Naziv častnega meščana Občine Kamnik, za življenjsko delo na področju naravoslovnih strok in pomenljive prispevke, ki jih je ob poklicnih zadolžitvah vseskozi dopolnjeval z govorico glasbe in v spremstvu vrednot najširših duhovnih razsežnosti, s čimer je bogatil Kamnik in obenem prispeval ugleden delež k njegovi širši prepoznavi in uveljavitvi, na predlog Liste Marjana Šarca, JSKD Kamnik, SŠRM Kamnik in KD Dober dan, prejel Janez Majcenovič.
  • Zlato priznanje Občine Kamnik, za več kot 30-letni prispevek h kakovostni ravni kulturnih prireditev na Kamniškem, zavzeto strokovno pomoč in zgledno ustvarjalno spodbudo ljubiteljskemu kulturnemu snovanju, izborno dopolnjevanje kulturne ponudbe z vrhunskimi umetniškimi dosežki domačih in tujih (po)ustvarjalcev, ohranjanje spomina na znamenite osebnosti s Kamniškega ter avtorski doprinos k oblikovanju in širši prepoznavnosti kulturne podobe kamniške občine, na predlog svetniške skupine NSi, prejel Tone Ftičar.
  • Srebrno priznanje Občine Kamnik, za dolgoletno sodelovanje pri razvoju in spodbujanju folklorne dejavnosti na Kamniškem, na predlog Društva upokojencev Kamnik, prejel Franc Poljanšek.

  • Srebrno priznanje Občine Kamnik , za 34-letni prispevek k bogatenju ter prepoznavnosti kamniške in slovenske zborovske kulture in izjemne uspehe na slovenskih ter mednarodnih glasbenih tekmovanjih, na predlog svetniške skupine NSi, prejelo Kulturno društvo Mešani pevski zbor Odmev Kamnik.
  • Bronasto priznanje Občine Kamnik, za prispevek pri promociji in prepoznavnosti občine Kamnik na gostinskem in turističnem področju, za zasluge pri projektu Okusi Kamnika in Trnič na vsako mizo, s čimer je velikoplaninski sir trnič umestil v vrhunsko kulinariko, na predlog Liste Marjana Šarca, prejel Janez Bratovž.
  • Bronasto priznanje Občine Kamnik, za dosežke v prizadevanju za uveljavitev temeljnih civilizacijskih načel o dostojnem obeležju grobišč žrtev pomorov, ki jih je na območju občin Kamnik in Komenda zagrešila totalitarna oblast takoj po drugi svetovni vojni, za ohranjanje demokratičnih izročil koalicije Demos na Kamniškem ter za prispevek k narodni spravi na Kamniškem in Komendskem, na predlog svetniške skupine NSi, prejelo Društvo DEMOS na Kamniškem.

Že hiter pregled seznama pokaže, da gre za dobre, predvsem pa argumentirane predloge, saj bi si vsi prejemniki najvišjih občinskih priznanj prejetje le-teh zagotovo zaslužili že pred leti.

Se pa, še posebej glede na precejšnje število prejetih predlogov (17) za priznanja, pri predlogu Sklepa, ki ga je pripravila Komisija za volitve in imenovanja ter mandatna vprašanja, vseeno pojavlja nekaj dvomov in vprašanj o nepristranskosti oz. politični korektnosti Komisije.

Iz predloga je namreč razvidno, da so bili povečini potrjeni zgolj predlogi, ki sta jih podali občinski koalicijski partnerici Lista Marjana Šarca ter NSi (pet od šestih potrjenih predlogov), ki imata večino tudi v sestavi Komisije, kar pomeni, da bodo letošnja priznanja povečini podeljena le tistim, ki sta jih obe stranki predlagali sami, medtem ko je bila večina predlogov drugih predlagateljev, četudi so bili dobri in utemeljeni, zavrnjena.

Začudi predvsem nizko število bronastih priznanj, ki se jih, skladno z Odlokom o podeljevanju občinskih priznanj Občine Kamnik, »podeljuje posameznikom, podjetjem, zavodom, organizacijam in skupnostim ter društvom za enkratne uspehe v zadnjem obdobju in kot spodbuda za nadaljnje ustvarjalno delo.«

Predlogov za bronasto priznanje je bilo namreč kar 10, potrjena pa sta bila zgolj predloga, ki sta jih podali Lista Marjana Šarca ter svetniška skupina NSi, medtem ko je bilo 8 (nepolitičnih) predlogov, ki jih je Komisija prejela od posameznikov in društev, zavrnjenih.

Se pa tudi ob obeh sprejetih predlogih za bronasta vprašanja pojavlja nekaj neprijetnih vprašanj in dvomov. Pri podelitvi priznanja za zasluge pri promociji projekta Okusi Kamnika in Trnič na vsako mizo se zdi, da so predlagatelji »pozabili« predlagati vsaj še par zaslužnih posameznikov, ki so prav tako aktivno sodelovali pri izvedbi obeh projektov, dočim je lahko podelitev priznanja nekakšnemu para-političnemu društvu, ki je sicer res precej aktivno, vendar so njihovi »enkratni dosežki« nekako šele v fazi načrtovanja, lahko vprašljivo že samo po sebi. To seveda ne pomeni, da si predlagani priznanj ne bi zaslužili, le kriteriji, ki jih je imela pri svoji obravavi predlogov Komisija, na vse skupaj mečejo nepotrebno senco dvoma.

Že res, je bil zavrnjen tudi predlog NSi za podelitev srebrnega priznanja – njihov edini podani predlog, ki je bil zavrnjen, za kar pa je najbrž treba vzroke iskati kje drugje, denimo v sestavi same Komisije, ampak, resnici na ljubo, je bil to tudi edini zavrnjen predlog, ki sta ga podali obe koalicijski partnerici.

V želji po čim večji transparentnosti podeljevanja občinskih priznanj smo Občino Kamnik zaprosili za gradiva in zapisnik seje Komisije, vendar nam dokumentov, z utemeljitvijo, da naj bi šlo, po njihovem mnenju, za kršitev povezano z varovanjem osebnih podatkov, niso želeli posredovali. Spričo tega smo se morali znajti nekoliko po svoje, vseeno pa lahko zatrdimo, da so imena predlagateljev in številke prejetih ter zavrnjenih predlogov preverjene.

Ne glede na vse naše dvome o politično pristranskem delu Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, lahko rečemo, da si predlagani kandidati priznanja zaslužijo in jim zanje tudi od srca čestitamo. Le seznam prejemnikov priznanj bi bil lahko, če bi znala Komisija preseči politično ter morda tudi osebno zaplankanost, nekoliko daljši. Med zavrnjenimi predlogi je namreč večina takšnih, da bi jih človek le stežka argumentirano, predvsem pa z mirno vestjo, zavrnil.

Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo, občinski koaliciji strank LMŠ in NSi ter Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, pa pristransko in politično obarvano podeljevanje priznanj podeljujemo črno piko.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve