Naslovnica / NOVICE / Občinska prvomajska zabava na Starem gradu

Občinska prvomajska zabava na Starem gradu

Občinska prvomajska zabava se je na Starem gradu odvila tudi letos, kresovanja pa je bilo, domnevno zaradi občinske »komande z vrha«, odpovedano domala v zadnjem trenutku.

Na Starem gradu, kjer je pred letom dni, po dolgih letih životarjenja, znova zaživel tudi gostinski lokal oz. Grajska terasa, ki postaja vse bolj priljubljena in obiskana, se je tudi letos odvila kamniška občinska prvomajska zabava.

Najbrž se še spomnite, da si je le-to si je pred dvema letoma, ko so se zadeve v zvezi z urejanjem Starega gradu še vedno precej vlekle, omislila trenutna občinska oblast, ki ji je bilo, leto dni po »osvoboditvi« Starega gradu bržkone že kar malce nerodno. Zato si je bilo potrebno izmisliti »nekaj novega«, če že ne zaradi drugega že zato, da se je vsaj malce poleglo vse večje negodovanje občanov, ki so zastavljali vse pogostejša in vse bolj neprijetna vprašanja o tem, zakaj se na Starem gradu še nič ne dogaja.

 

Prejšnji dve leti je bilo dogajanje na predvečer prvega maja popestreno tudi s pravljicami in ognjem oz. nekakšnim kresovanjem, ki pa naj bi bilo, kot nam je bilo zaupano iz več različnih ust oz. iz več različnih virov, letos odpovedano domala tik pred zdajci, in sicer menda zaradi direktive najvišjih občinskih oblasti, ki naj bi bile, pred nadejano menjavo občinskih stolčkov za državne, nekoliko v skrbeh, da bi utegnil prevelik kamniški prvomajski pomp negativno vplivati na volivce. Predvsem tiste, ki prvega maja ne praznujejo praznika dela, ampak obhajajo in častijo god sv. Jožefa Delavca.

Prireditev je, skupaj z lepim vremenom, na Stari grad privabila kar nekaj obiskovalcev, ki pa jih je bilo, resnici na ljubo, kljub brezplačnemu avtobusu, ki je vozil na najlepšo kamniško razgledno točko, vseeno kar precej manj, kot se jih je zbralo na tradicionalnem delavskem srečanju v Kamniški Bistrici.

 

Obiskovalci so na Starem gradu lahko prisostvovali nastopu kamniških mažoretk in mestnih godbenikov, ki jim je omenjena točka predstavljala zadnjo, petnajsto postajo vsakoletnega budniškega križevega pota, ki ga zastavijo že navsezgodaj zjutraj. Seveda le s to razliko, da njihov avtobus, ki ga je del poti spremljal tudi župan oz. se je skupaj z njimi prikazal na prizorišču, zadnjih nekaj let ne najde več poti v Kamniško Bistrico, nekdanjo tradicionalno zadnjo postajo budnice – no, saj tjakaj še redni avtobusi vozijo zelo poredko – ampak na Stari grad, kjer si je svojo »tradicionalno prvomajsko veselico«, pred dvema letoma omislila kamniška občinska gospoda.

Foto: Kamnik.info

Skladno s tem je bil prvomajski nagovor zaupan podžupanu oz. kandidatu za državnega poslanca, ki bi si z udarnim prvomajskim govorom morda utegnil popraviti prepoznavnost in pridobiti še kako predvolilno točko med volivci, četudi ne verjamemo, da je veter besede njegovega govora uspel prenesti vse na ono stran naših prelepih planin, ki so, kot običajno mogočno in brezbrižno, zrle na ves kamniški prvomajski rompompom.

No, govorance k sreči niso trajale prav dolgo, tako da so udeleženci občinske prvomajske zabave, ob dobri postrežbi ter glasbi solidno izbranega ansambla, lahko v miru uživali v pomladnem soncu, ob marsikaterem omizju pa so se obudili tudi spomini na nekdanje dni, ko se je na Starem gradu, v siju prvomajskega kresa, pelo in plesalo vse do jutra, nato pa se, tudi z brezplačnimi avtobusi, odpeljalo v Kamniško Bistrico na tradicionalno delavsko srečanje.

No ja, časi se spreminjajo, oblasti pa menjajo in kdo vem, morda bo že prihodnje leto vse lepo in prav. Tako kot nekoč.

Fotografije: Klemen Brumec in Kamnik.info