Naslovnica / NOVICE / Kamniške občinske jaslice

Kamniške občinske jaslice

Ena izmed novosti predpraznične kamniške ponudbe so tudi »občinske jaslice« pod novoletnim drevesom na Glavnem trgu, ki so lep obet za skokovit porast ponudbe kamniškega verskega turizma.

Postavitev občinskih jaslic pod novoletnim drevesom na Glavnem trgu je zagotovo simpatična in času primerna novost kamniške turistične ponudbe, ki kamniškemu osrednjemu trgu in prireditvenemu prostoru daje domala pridih domačnosti, kakršnega je moč najti ob domačem zapečku, hkrati pa najbrž napoveduje tudi razvoj kamniškega verskega turizma, ki je svoj razcvet, sicer za precej kratek čas, vendar nadvse množično in uspešno, doživel v času premikajoče se županjenjivske Marije.

Glede na to, da občinskih jaslic na Glavnem trgu ni postavila verska organizacija, ampak je zanje poskrbel občinski Zavod za turizem in šport, od nedavnega tudi za kulturo, smo lahko povsem prepričani, da postavljalci jaslic zagotovo s tem zagotovo niso hoteli kršiti 7. člena Ustave Republike Slovenije, ki pravi: »Država in verske skupnosti so ločene. Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno.« ter morda celo sprožiti gibanja za preimenovanje Občine Kamnik v (zgolj) Katoliško Občino Kamnik.

Spričo tega smo prepričani, da utegnemo v prihodnje, ob verskih praznikih vseh oz. različnih veroizpovedi, za ateiste je že sedaj kar dobro poskrbljeno, ki so prisotne na Kamniškem, podobnih versko obarvanih postavitev in predstavitev videti še več. To pa utegne več kot dobrodošlo popestriti kamniški kulturno-verski utrip ter pa izboljšati medkulturno in medversko sožitje občanov različnih veroizpovedi, predvsem v smislu razbijanja predsodkov in preprečevanju nestrpnosti.

Razen postavitve božičnih jaslic, se zato v prihodnje nadejamo, da bodo na omenjenem zavodu že v prihodnjem letu poskrbeli tudi za postavitev oz. uprizoritev velikonočnega pasijona, obrednega klanja živali ob kurban bajramu, obeležitve bajrama, Jom Kipurja, Pashe ter Hanuke, praznovanja katoliškega in pravoslavnega božiča, prikaza staroverskih navad in običajev, budističnih, hinduističnih, animalističnih in drugih verskih praznikov, nekaj pozornosti pa namenili tudi novodobnim veram. Morebitno razstavo kozic, piskrov in ponev v čast kakega praznika Čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja, nadvse primeren bi bil denimo prvi ponedeljek v novem letu, ki ga pripadniki omenjene cerkve praznujejo kot Sveti leni ponedeljek, ko se vsak vernik trudi Zvonu povšeči počivati, lahko združili z izvirnim sejmom proizvajalcev in trgovcev s posodo.

Lahko pa postavitev občinskih jaslic razumemo tudi kot učinkovit ter razmeroma poceni preventivni varnostni ukrep. Ne smemo namreč pozabiti, da so se pred letom dni kamniški nepridipravi lotili kamniškega novoletnega drevesa, ki so ga neusmiljeno požagali in podrli. Ker pa je letos kamniško novoletno drevo letos zaupano v varstvo svete družine, pa se to letos zagotovo ne bo zgodilo. No, vsaj upamo, da ne, kajti morebitni nepridiprav, ki bi se z žago ponovno hotel lotiti res lepega in lepo okrašenega mestnega novoletnega, bi utegnil tvegati ne le kazenski pregon, ampak tudi božje prekletstvo, še posebej, če bi ob tem po nerodnosti odžagal tudi glavo kake figurice, denimo Jožefa, ali, bog ne daj, celo Marije.

So pa morda občinske jaslice v pomoč tudi brezobzirnim voznikom, ki radi parkirajo na parkirnih mestih za invalide, saj jih priprošnja k sveti družini morda lahko obvaruje, tako pred večnim ognjem zavoljo pomanjkanja sočutja do bližnjega, kot tudi pred prihodom položnice nosečega peklenščka v pojavi občinskega redarja.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve