Naslovnica / NOVICE / Oblački na obisku pri čebelarju

Oblački na obisku pri čebelarju

Otroci vrtca Antona Medveda Kamnik, enota Pestrna, skupina Oblački, smo se v četrtek, 23. 5. odpravili  na dolgo pot proti Podjelšam, kjer nas je pričakal čebelar Boštjan, njegova ljubezen do čebelarskega dela pa sega že vsaj 30 let nazaj.

Tudi njegov sin Luka zelo hitro usvaja vse prvine tega dela. Do izhodiščne točke smo se peljali z vlakom, nato pa pot nadaljevali peš. Da pa pot ni bila tako enostavna, smo za vsak nastali problem, poskusili poiskati ustrezno rešitev. Premagali smo spolzko vzpetino, dvakrat prečkali potok, skozi brv in spolzke kamne, celotno pot pa nas je spremljala »blatna kopel«.

 

Pa se osredinimo na namen tega nadvse pestrega dne, in sicer obisk čebelarja. Ne samo, da je bila predstavitev izjemna, predstavitev čebel, čebelarskega dela, satja, kako se zaščititi pred čebelami (»parfum« gozdne gobe, oblekli smo čebelarsko opremo), kako čebelarji označijo matico v panju, kakšen pomen imajo čebele v našem življenju in življenju našega planeta nasploh, smo bili deležni tudi dobre pogostitve, domačih medenjakov, soka.

Poskusili smo tudi satje, ki je bilo prepojeno z medom, tekoči med, kristaliziran med, propolis in še bi lahko naštevali. Vsekakor so otrokom in tudi nam vzgojiteljem še bolj približali poklic čebelarja in samega pomena čebel.

Za piko na i pa so nas presenetili s prisotnostjo telička, petelina, kokoši in psa z mladičem. Z obraza nam je ob vrnitvi »sijala« sreča in zadovoljstvo.

Petra Rebernik