Naslovnica / NOVICE / Obveščanje javnosti o zaporah in delih na občinskih cestah

Obveščanje javnosti o zaporah in delih na občinskih cestah

V prejšnjem tednu je v Kamniku zaradi del na Šolski cesti prišlo do popolnega prometnega kolapsa, ki mu je v precejšnji meri botrovala tudi slaba obveščenost voznic in voznikov oz. javnosti.

Obveščanje javnosti je v primerih poseganja na javne ceste in poti predvideno oz. “zapovedano” v Odloku o občinskih cestah v Občini Kamnik, ki upravljavcu občinskih cest nalaga tudi “naloge obveščanja javnosti o stanju občinskih cest in prometa na njih“, obenem pa to pa predpisujejo tudi Zakon o cestah ter več pravilnikov, ki se nanašajo na urejanje in vzdrževanje cest.

V Pravilniku o cestnih zaporah je navedeno, da je sestavni del elaborata o zapori ceste tudi “besedilo v zvezi z zaporo ceste, če je v primeru popolne zapore ceste promet preusmerjen na obvozno cesto, pa tudi skica za objavo v sredstvih javnega obveščanja,” kar je moč, vsaj po našem mnenju, smiselno razumeti na način, da mora biti javnost ustrezno obveščena prek javnih medijev in ne le prek lastnih spletnih strani in družabnih omrežij upravljavcev cest, investitorjev, izvajalcev…

V nekaterih občinah imajo to področje urejeno z »Navodili za obveščanje javnostih o posegih v občinsko cesto«, ki jih prijavitelji del in prireditev dobijo ob prijavi posega, zato nas je zato bi nas zanimalo ali ima morda takšna enotna navodila za vse, ki zaprosijo za poseg v občinsko cesto oz. zaporo ceste, izdelana oz. pripravljena tudi Občina Kamnik.

Spričo tega smo Občino Kamnik zaprosili za pojasnilo, na kakšen način so upravljalec občinskih cest, investitorji in izvajalci del, organizatorji in fizične osebe, ki z deli ali prireditvami posegajo v javne ceste, dolžni obveščati javnost o morebitnih delnih ali popolnih cestnih zaporah.

Z Občine Kamnik nam na konkretno zastavljena vprašanja posredovali odgovor, ki se glasi:

»Na Šolski ulici je bilo zaradi poškodb na pokrovih fekalne kanalizacije potrebno izvesti interventno sanacijo. Poškodbe so predstavljale nevarnost za udeležence v prometu, zato je bila potrebna interventna zapora ceste. O izvajanju intervencijskega ukrepa in vzrokih zanj, predvsem v primeru elementarnih dogodkov, je izvajalec rednega vzdrževanja ceste takoj obvestil Občino Kamnik (upravljavca ceste). Ker je šlo v danem primeru za interventno zaporo, dovoljene skladno z veljavno zakonodajo in odloki, ni potrebno. Za interventno zaporo se šteje, da je treba nemudoma preprečiti ogrožanja varnega prometa oziroma življenja in zdravja ljudi in živali, nastanka večje gospodarske škode zaradi poškodbe vozišča ali cestnega telesa ter nastanka poškodbe na obstoječi gospodarski javni infrastrukturi, vgrajeni v cesto. Zato je koncesionar na svojem spletu objavil interventno zaporo ceste Šolske ulice, dovoljene za zaporo pa v takšnih primerih ni potrebno.

V primeru posegov v občinske ceste, je potrebno predhodno pridobiti dovoljenje za zaporo. Odlok o občinskih cestah v 5. odstavku 32. člena določa, da mora vzdrževalec občinskih cest za izvedbo zapore ceste, o njej in o preusmeritvi prometa obvestiti policijo, Prekrškovni organ Občine Kamnik in upravljavca občinskih cest najmanj tri dni pred prvo postavitvijo zapore ter takoj ob vsaki njeni spremembi, kar se v praksi tudi izvaja. Poleg zgoraj navede obveznosti iz odloka ter zakonodaje, pa Občina Kamnik kot upravljavec cest večino zapor objavi tudi na svoji spletni strani www.kamnik.si, razen tistih zapor, ki bistveno ne vplivajo na udeležence v prometu. V primerih spremembe prometnega režima, pa Občina Kamnik še dodatno obvešča stanovalce z pisnimi obvestili (npr. prireditev), ki se nahajajo na območju spremembe prometnega režima oziroma prireditve.«

Iz (nepopolnega) odgovora Občine Kamnik, ki žal ne podaja odgovorov na vsa zastavljena vprašanja, gre sklepati, da se pristojnim zdi obveščanje javnosti na obstoječ način povsem zadovoljivo, s čemer pa se vozniki in voznice oz. občani Kamnika, sodeč po preteklih (slabih) izkušnjah, najbrž ne strinjajo povsem.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve