Naslovnica / Napovedi in obvestila / Obvestilo ZD Kamnik: Kako ravnati v primeru suma okužbe s koronavirusom

Obvestilo ZD Kamnik: Kako ravnati v primeru suma okužbe s koronavirusom

V Sloveniji zaenkrat, kljub temu, da je bilo opravljenih že blizu 200 testiranj, še ni bilo odkrite oz. potrjene okužbe s koronavirusom, saj so bili vsi opravljeni testi negativni. Ker pa je pojav omenjenega virusa na območju naše države bržkone zgolj vprašanje časa, so različne inštitucije, vključno z Zdravstvenim domom Kamnik, pripravile različne ukrepe in protokole, katerih namen je preprečiti morebitno širjenje okužb, zato je tudi Zdravstveni dom Kamnik pripravil in objavil navodila za paciente, ki sumijo, da so se morda okužili s koronavirusom.

Spoštovani pacienti!

Če sumite, da ste zboleli zaradi okužbe s koronavirusom, vas prosimo, da ne prihajate in ne vstopate v Zdravstveni dom, ampak pokličite po telefonu svojega osebnega zdravnika, ob njegovi odsotnosti pa 01 8318 600 ali 01 8318 715.

Prejeli boste navodila za ukrepanje in v primeru upravičenega suma usmeritev v najbližjo vstopno točko za potencialno okužene bolnike.

Zdravstveni dom Kamnik

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Vir: NIJZ