Naslovnica / ŠPORT / Odbojka: Dekleta izgubila v Beogradu, fantje doma

Odbojka: Dekleta izgubila v Beogradu, fantje doma

Crvena zvezda boljša tudi v drugo

Odbojkarice Calcit Volleyballa so na povratni tekmi prvega kroga pokala CEV morale še enkrat priznati premoč beograjske Crvene zvezde. Vendar za Kamničanke evropske sezone še ni konec in jo bodo nadaljevale v pokalu Challenge. Sredi decembra bodo njihove nasprotnice

ali odbojkarice Steinkerja iz Norveške ali nizozemskega Sliedrechta.

Crvena zvezda – Calcit Volleyball 3:1 (21, 11, -17, 22)

Beograd – Dvorana Šumice. 300 gledalcev. Sodnika: Moula (Grčija) in Nikolić (BiH).

Crvena zvezda: Trnić 13, Čanak, Popović 14, Brđović, Helić 23, Rosić – libero, Milenković 10, Tasić, Bukilić, Stijepić, Kecman 14, Milovits 5. Trener: Branko Kovačević.

Calcit Volleyball: Barnes 11, Božič 5, Kregar, Borko 4, Vrhovnik 5, Igličar 14, Forštnarič, Novak, Jerala – libero, Ščuka 12. Trener: Gašper Ribič.

 

Pred povratno tekmo prvega kroga pokala CEV je bila v beograjski dvorani Šumice na sporedu tudi tekma lige prvakinj med Vizuro Partizanom in Cannesom, ki so jo z 2:3 dobile nekdanje evropske prvakinje. Mlade Kamničanke so lahko v živo videle, kako potekajo tekme na najvišji ravni, ravni, na kateri je v minulih sezonah igrala tudi Crvena zvezda.

Aktualne srbske pokalne zmagovalke so proti slovenskim na prvi tekmi v Kamniku zmagale s 3:0 (16, 14, 16), zato so bile prepričane o napredovanju. Vendar se varovanke Gašperja Ribiča nikakor niso že vnaprej predale, pa tudi njihova forma je bila s tekme na tekmo boljša. Doma sta zaradi izpita na fakulteti ostali Zala Kranjc in Ana Katarina Hribar, prvič pa se je članski ekipi pridružila mladinka Tina Novak, ki je, tako kot Lana Ščuka, Klara Kregar in Maja Forštnarič še mladinka, tako da je imel Ribič na voljo deset igralk. Po pričakovanjih je tudi tokrat tekmo začel v postavi Mojca Božič, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Mekana Barnes, Tamara Borko in prosta igralka Meta Jerala. Za razliko od prve tekme v Kamniku, so odbojkarice Calcita v prvem nizu dolgo držale korak z domačimi odbojkaricami. Ob obeh tehničnih odmorih so za njimi zaostajale le za točko, povedle celo z 18:17, žal pa so v končnici popustile, kar so Beograjčanke izkoristile in prišle do vodstva z 1:0 v nizih.

V drugem nizu so domače odbojkarice že pred prvim tehničnim odmorom Kamničankam pobegnile za štiri točke (6:2), toda tudi po polminutnem odmoru Gašperja Ribiča so Beograjčanke dosegle še štiri točke zapored ter bile z eno nogo praktično v drugem krogu pokala CEV. Z dobro igro so »zvezdašice« nadaljevale do konca niza, medtem ko so imeli v kamniški ekipi težave tako na sprejemu kot z učinkovitostjo v napadu. O tem priča tudi le enajst osvojenih točk. Ker so se z zmago v drugem nizu domače odbojkarice tudi teoretično uvrstile v drugi krog pokala CEV, v njem se bodo pomerile z Lokomotivo iz Bakuja, je bilo nadaljevanje tekme le še formalnost. Igra Crvene zvezde, pri katerih so priložnost dobile tudi nekatere igralke, ki običajno igrajo manj, ni bila več tako tekoča, kar so Kamničanke izkoristile, odšle na prvi tehnični odmor s točko prednosti, povedle pa so tudi s 15:10. Do konca niza so slovenske podprvakinje svojo prednost povečale na osem točk ter tako prišle do svojega prvega niza proti Crveni zvezdi.

V četrtem so vajeti igre v svoje roke spet vzele domače odbojkarice, ki so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk, ki so jo do drugega povečale še za dve točki. Pred vstopom v končnico niza so se Kamničanke nasprotnicam najprej približale na dve točki zaostanka (17:19), nato pa so izid na 21. točki z blokom Borkove izenačile, vendar jim je za kaj več zmanjkalo zbranosti. Tekmo je z blokom končala Popovićeva. Odbojkarice Calcit Volleyballa so tokrat veliko bolje servirale kot na prvi tekmi, dosegle osem asov, ob le dveh napakah, vendar so imele vse preveč težav z učinkovitostjo v napadu, kar je odločilo tekmo. Beograjčanke bodo z evropskimi nastopi v pokalu CEV nadaljevale v Bakuju, Kamničanke pa čaka gostovanje ali v Norveški ali Nizozemski, odvisno od jutrišnjega razpleta tekme med Steinkerjom in Sliedrechtom. Na Norveškem je bilo 3:0 za Steinker.

 

Odbojkarji Calcita klonili šele v petem nizu

odbojka fantje 24112014Odbojkarji Calcit Volleyballa so na prvi četrtfinalni tekmi pokala Slovenije v petem nizu morali priznati premoč ACH Volleyju. Povratna tekma bo na sporedu 10. decembra v dvorani Tivoli, že v četrtek, 27. novembra pa se bosta ekipi pomerili v štirinajstem krogu domačega prvenstva. Tudi tokrat v Ljubljani.

 

Calcit Volleyball – ACH Volley 2:3 (22, -17, -23, 14, -9)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 450 gledalcev. Sodnika: Markelj (Bled) in Novak (Dvor)

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan, T. Štern 14, Drobnič, Vidmar 6, Štembergar Zupan 6, Brus 6, Kvas, Stavbar 5, Kotnik 11, Ž. Štern 10, Brulec 3. Trener: Marko Brumen.

ACH Volley: Flajs 17, Jereb 3, Plot – libero, Kozamernik 6, Roberts 22, Purič 1, Pokeršnik 6, Klobučar, Pleško, Jurić, Kasnik 1, Mochalski 8, Dolegombai 12, Slovnik. Trener: Tomi Šmuc.

 

V minuli sezoni so Kamničani v pokalnem tekmovanju presenetili ACH Volley, saj so jih premagali v polfinalu zaključnega turnirja v Mariboru. Žal so nato v finalu morali priznati premoč Salonita, toda Ljubljančani na ta poraz zagotovo niso pozabili. V letošnji sezoni se je žreb nekoliko poigral z obema ekipama, ki sta se tako srečali že v četrtfinalu, glede na to, da se igrata dve tekmi pa imajo odbojkarji Calcit Volleyballa še toliko težje delo. Tudi zato, ker ACH Volley, ki je pred dobrim mesecem dni in pol v Kamniku slavil že v državnem prvenstvu – čez dva dni se bosta ekipi v njem spet srečali v dvorani Tivoli -, v zadnjem času igra zelo dobro. Na drugi strani so Kamničani v prvenstvu nepričakovano izgubili v Mariboru, a so minulo soboto prepričljivo ugnali Go Volley, kakšna je njihova resnična forma v tem trenutku pa je v marsičem odgovorila prav nocojšnja tekma z najboljšo slovensko ekipo zadnjih let.

Tako domači trener Marko Brumen kot gostujoči Tomi Šmuc, ki je na začetku tega tisočletja s Kamničani osvojil dva naslova državnih prvakov in enega pokalnega, nista imela večjih težav s poškodbami svojih varovancev. Edina izjema je bil Mario Koncilja, ki si je minulo soboto v Kranju poškodoval dlan na desni roki. Domača ekipa je tekmo začela v postavi Jan Brulec, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Boris Brus, Jernej Stavbar, Tonček Štern in Klemen Hribar na mestu prostega igralca, medtem ko se je Šmuc odločil Matijo Jereba, Andreja Flajsa, Nathana Robertsa, Jana Kozamernika, Sema Dolegombai, Danijela Pokeršnika in Miho Plota. Bolj uspešna je bila domača vrsta, ki je na krilih odličnega servisa in učinkovitega napada ob prvem tehničnem odmoru vodila s tremi točkami prednosti, po točki Brulca, ki se je odlično znašel ob mreži pa je Šmuc vzel še svoj drugi polminutni odmor. Njegova ekipa je zaostajala že za pet točk (6:11), po bloku Brusa že za šest (7:13), toda še pred odhodom na drugi tehnični odmor je za polminutnim odmorom posegel tudi Marko Brumen, kajti gostje so se z delnim izidom 6:2 domačinom približali na dve točki zaostanka. Še pred tem je Štembergar Zupana na sprejemu zamenjal Žiga Štern, njegov mlajši brat Tonček pa je z asom poskrbel za štiri točke prednosti kamniške ekipe (18:14). Pri gostih je namesto Flajsa v igro vstopil Matija Pleško, nekoč ljubljenec kamniškega občinstva, Pokeršnika, ki je še lani nosil dres Calcita pa Eric Mochalski. V končnici so Kamničani ohranili svojo prednost, vzeli še en polminutni odmor ter po napaki Mochalskega na servisu prišli do prvega osvojenega niza v letošnjem četrtfinalu pokala Slovenije.

Drugi niz so bolje začeli Ljubljančani, ki so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk. Že pred njim je v domači ekipi Tončka Šterna, ki ni bil več tako razpoložen kot v uvodnem nizu, zamenjal Primož Vidmar, vendar to še ni rešilo težav kamniške ekipe. Gostje so dosegli še dve točki zapored in namesto Brulca je v igro vstopil Tine Kvas, toda gostje so še naprej brez večjih težav prihajali do točk in pri zaostanku petih (7:12) je Brumen vzel še polminutni odmor. Ob drugem je ACH Volley svojo prednost povečal na šest točk, ki jo je uspešno držal do konca niza. Marko Brumen je v igro vrnil Tončka Šterna in Jana Brulca, saj je bil z mislimi bolj ali manj že v tretjem nizu, kajti drugi je bil že izgubljen. Končal se je podobno kot prvi, le da jo je tokrat na servisu naredil Žiga Štern, ki je v tretjem nizu ostal v igri, zato pa je Tončka pri zaostanku treh točk (2:5) spet zamenjal Vidmar. Vendar napad domače ekipe ni bil več tako učinkovit kot v prvem nizu, delno tudi zaradi bloka gostov, ki so imeli na voljo več razpoloženih igralcev. Domači blok, v njem je priložnost dobil Žan Novljan, ki je zamenjal Stavbarja, ni bil več tako visoko in gibljiv, vse to pa je gostom ob prvem tehničnem odmoru prineslo prednost štirih točk. Toda prav z blokom Novljana in asom Vidmarja so se Kamničani ACH Volleyju približali na točko zaostanka (12:13), a so na servis Danijela Pokeršnika Ljubljančani ob drugem tehničnem odmoru spet vodili s štirimi točkami prednosti. Pri izidu 14:18 se je v domačo ekipo vrnil Tonček Štern, ki je imel največ zaslug, da so se Kamničani državnim prvakom še enkrat približali na točko zaostanka (21:22) in to po zaostanku štirih točk. Šmuc je vzel polminutni odmor, vendar je po še enem odličnem servisu kamniškega korektorja Žiga Štern izid na 22. točki izenačil. To pa je bilo tudi vse, kar je Calcitovcem v drugem nizu uspelo, kajti po dveh zaporednih točkah gostov je po polminutnem odmoru posegel še Brumen, vendar je Flajs zapečatil usodo domače ekipe v tretjem nizu.

V četrtem nizu sta se ekipi do sedme točke menjavali v vodstvu, obe sta vodili tudi za dve točki, a so na prvi tehnični odmor s točko prednosti odšli odbojkarji Calcita. Po vrnitvi na igrišče so z asom Stavbarja in po eni redkih napak Robertsa Kamničani povedli z 10:7, zato je Šmuc posegel po polminutnem odmoru. Domači odbojkarji so z odlično igro v bloku dobesedno prisilili Robertsa k še eni napaki in novem polminutnem odmoru gostov. Izid je bil 11:7, z novim asom Stavbarja pa že 13:7. Na drugi tehnični odmor so odšli s prednostjo kar sedmih točk. V teh trenutkih je v domači ekipi delovalo prav vse, od servisa, bloka, igre v obrambi do napada. Na veselje domačih navijačev, ki so se zbrali v velikem številu, so z dobro igro nadaljevali do konca niza, ki so ga dobili z visoko prednostjo.

Odločilni peti niz se ni začel najbolje za domačo ekipo, toda po polminutnem odmoru so dosegli tri točke zapored in izid na tretji točki izenačili, vendar je Dolegombai z dvema »penaloma« ACH Volleyju priboril dve točki prednosti (7:5). Še pred menjavo strani so Kamničani izid izenačili, saj so gostje ob točki Kotnika protestirali in si prislužili rdeči karton. Kljub temu so ob menjavi strani s točko prednosti vodili Ljubljančani, z blokom Puriča, ki je v bloku zamenjal Kozamernika pa spet za dve (10:8). Ko je bil v napadu dvakrat zapored uspešen še Roberts in je ACH Volley povedel s 13:9, je bil zmagovalec tekme praktično že odločen. Kamničani so nato naredili še lastno napako, zmago Ljubljančanov pa je z asom potrdil Matija Jereb.

Napisal: Miha Štamcar
Foto: Primož Mahkovec

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve